- Dette gjør vi for å øke produksjonskapasiteten til Jarlsberg. Vi er nødt til å gjøre det utenfor Norge, fordi WTO-avtalen regulerer hvor mye vi har lov til å eksportere, sier konserndirektør Stein Aasgaard i Tine til Aftenposten.
Dagens eksportkvote på 16.000 tonn norskprodusert ost er nå fylt opp. Innenfor denne kvoten kan Tine foreta en kryssubsidiering mellom ost til hjemmemarkedet og ost som skal eksporteres.
Hvis en ny WTO-avtale reduserer eller setter en endelig stans for denne eksportstøtten, vil Tine miste en konkurransefordel, og det vil bli vanskeligere å drive lønnsom eksport av ost til utlandet fra Norge.
Aasgaard forklarer også utvidelsen til Irland ved at det i USA er et tak på import av varer fra utlandet. Kvoten på norsk ost er 7.000 tonn, og denne er i ferd med å fylles opp.
EU-kvotene er langt større, noe som gjør det mulig å eksportere mer til USA når produksjonen utvides til EU-landet Irland.
Amerikanerne har spist Jarlsberg-ost i nærmere 40 år, og konsumerer nå 11.000-12.000 tonn i året.
I Irland skal det i løpet av neste år produseres 1.000 tonn, og deretter skal produksjonen økes med 1.000 tonn årlig de neste to årene.
– Produksjonen skal fortrinnsvis dekke EU-markedet, men vil også fylle opp mot USA. Vi har økt såpass i USA at vår fabrikk i Ohio nærmer seg kapasitetsgrensen, sier Aasgaard.
I første omgang skal 12-13 personer være involvert i osteproduksjonen i Irland.
De første irskproduserte Jarlsberg-ostene skal være i butikkene i mars.