Hopp til innhold

Mener Bachmann tar feil i 16 av 23 påstander

Den norskættede, republikanske presidentkandidaten Michelle Bachmann tar feil eller lyver i 16 av 23 påstander, ifølge et Pulitzer-vinnende nettsted.

Michele Bachmann på talarstolen.

«Norske» Bachmann får gjennomgå for mange av sine påstander som politker.

Foto: © Sean Gardner / Reuters / Reuters

Det mener det amerikanske nettstedert Politifact.com, som har gjennomgått faktainnholdet i 23 av Bachmanns uttalelser siden 2009.

Det amerikanske nettstedet vant i 2009 en Pulitzer-pris for sitt arbeid med å faktasjekke politikeres påstander.

En Pulitzer-pris regnes som den høyeste utmerkelsen en journalist i et trykt medium kan få.

Og dommen er på ingen måte oppløftende for Bachmann, som tidligere har uttalt at Gud vil at hun skal stille som presidentkandidat.

Av 23 uttalelser konkluderer Politifact med at én påstand er «sann», to er «halvsanne», fire er «så vidt sanne», ni er «feil» og syv beskrives med det amerikanske uttrykket «pants on fire».

Eller løgn, som det heter på norsk.

Fortalte sannheten om Obama

For å ta det positive for Bachmanns del først, den ene riktige påstanden.

I juni sa Bachmann i en tv-debatt at Obama ikke ville heve rentetaket da han var amerikansk senator, fordi han sa at «president Bush hadde feilet med sitt lederskap».

En gjennomgang av sakspapirene fra kongressen viser at dette faktisk stemmer, ifølge Politifact.

Etter dette er derimot listen mer nedslående for Bachmann, hvis forfedre skal ha kommet til USA fra Norge på 1800-tallet.

Helsereformen

Bachmann har vært en stor motstander av Obamas omstridte helsereform, som ble innført av demokratene i 2010, og har tidligere uttalt at hun «ikke vil hvile før hun får avskaffet helsereformen».

Bachmann sa i den tidligere nevnte tv-debatten at «kongressens budsjettkontor har sagt at Obamas helsereform vil ta livet av 800.000 arbeidsplasser».

Dette er ifølge Politifact en stor omskrivning av det kongressens budsjettkontor faktisk hevdet, som var at den største andelen av dem som sluttet ville skyldes mennesker som frivillig sluttet å jobbe, fordi de ikke trengte å jobbe mer for å få rett til forsikring.

Dette er en av påstandene Politifact setter i kategorien «så vidt sann».

Kjempe-barregning

Michelle Bachmann har også påstått at den daværende ordstyreren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, for å ha en barregning på 100.000 dollar, eller i overkant av en halv million kroner.

– Ordstyrer Pelosi har vært opptatt med å la skattebetalerne betale for hennes barregning på 100.000 dollar på de militære jetflyene hun flyr, var Bachmanns ord.

Ifølge Politifact var regningen for mange typer utgifter, som baggasjekostnader, leie av møterom, måltider, transport på bakken og innlosjering.

Påstanden har fått karakteristikken «Pants on fire», eller løgn.

Nancy Pelosi

Bachmann har påstått at den daværende ordstyreren i Representantenes hus, Nancy Pelosi, hadde en barregning på 100.000 dollar.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Obamas tur til India

I november beskyldte hun president Barack Obama for å ha reist til India til en kostnad for skattebetalerne på 200 millioner dollar dagen.

Det hvite hus avfeide raskt tallet, og Politifact melder at de ikke har funnet noe bevis for at det stemmer, og har dermed satt påstanden i kategorien «feil».

Et annet nettsted, Factcheck.org, har gått enda lenger, og påpekt at hele Afghanistan-krigen koster 190 millioner dagen.

23 fosterbarn

I tilleg til påstandene Politifact kommer med, har flere andre nettsteder hengt seg opp i Bachmanns tendens til å bomme på sannheten, enten det er tilsiktet eller ikke.

Den anerkjente nyhetsfomidleren CBS News har sett på Bachmanns uttalelser om at hun har oppdratt 23 fosterbarn, noe hun gjentok flere ganger i en tale i New Orleans tidligere i sommer.

Ifølge CBS, som siterer Kris Harvieux, som jobbet som sosialarbeider i fosterhjemstjenesten i fylke, skal flere ha fosterbarna bare vært hos familien i mellom én uke og tre år.

— Hun får det til å høres ut som hun fikk dem ved fødselen og oppdro dem til de ble voksne, men det er ikke sant, sier Harvieux, ifølge CBS News.

Bachmann selv sier at at det varierte hvor lenge barna var hos henne, men at hun ikke vil gå inn på detaljer på dette av hensyn til privatlivet til fosterbarna og andre fosterfamiliene.

Norskættet

Det er en kjent sak at Bachmann skal ha norske aner, og det skal være hennes oldeforeldre som kom til USA på 1800-tallet.

Men andre aspekter ved presidentkandidatens bakgrunn, virker å være mer uklare.

I en tale i Iowa tidligere i år, hevdet Bachmann at hennes familie var fra Iowa, sju generasjoner tilbake.

Flere kommentorer og journalister, deriblant Ed Brayton i Scienceblogs.com, mener dette er svært usannsynlig, og presenterer en lengre avhandling, som til slutt ender opp med å konkludere at Bachmann løy om sin families avstamning.

Dermed bør kanskje være duket for at demokratene kan snu Donald Trumps krav til president Obama på hode , og be om at Bachmann legger frem beviser for sin bakgrunn.

Til tross for dette viser en meningsmåling at Bachmann faktisk er nesten like populær som tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney , som mange regner for å være den mest sannsynlege republikanske presidentkandidaten.

Sjekk hele listen over Bachmanns 23 påstander her.

SISTE NYTT

Siste nytt