Hopp til innhold

Imam reagerer kraftig på svensk terror

Leder for Svenska islamiska samfundet Abd al Haqq Kielan mener terroraksjonen i Stockholm strider med alt som har med islam å gjøre.

Brannvesenet slukker en brennende bil i Stockholm

Stockholm ble rystet av terror lørdag kveld. Først sprengte en bil i sentrum, minutter senere sprengte en mann seg selv i luften.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Imamen forteller til Aftonbladet at han mottok nyheten om selvmordsangrepet i Stockholm med sorg.

I et brev som ble sendt til nyhetsbyrået TT og det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) like før aksjonen, oppfordres alle hellige krigere i Sverige og Europa om å slå til.

– Kom frem med enn dere har, selv om det kun er en kniv. Frykt ingen, frykt ikke fengsel, frykt ikke døden, heter det i trusselbrevet.

I brevet trekkes også svenske soldaters tilstedeværelse i Afghanistan fram og den svenske tegneren Lars Vilks tegninger av profeten Muhammed.

– Helt forferdelig

Abd al Haqq Kielan sier til avisen at om gårsdagens terroraksjon ble gjort i islams navn, er det forferdelig:

– Jeg vet ikke hvilke ord jeg skal velge. Jeg synes det er helt forferdelig, sier imamen til avisen.

– Jeg synes veldig lite om at den som har gjort dette tror at de lever i tråd med islam. Det de gjør strider mot alt islam står for, sier Kielan.

– Skader alle muslimer

Han sier at det er et relativt nytt fenomen å blande vold inn i islam, og at dette er noe som har kommet de siste 40-50 årene.

Kieland kjenner ikke selv irakeren som ifølge flere medier skal stå bak trusselbrevet, men oppfatter ham som forvirret.

– Han tror at dette er hellig krig, men han skader alle muslimer i Sverige så utrolig mye ved å gjøre dette, sier imamen som er bevisst på problemet med at unge muslimer søker mot voldelige grupper.

– Jeg håper dette er en isolert hendelse og ikke går inn i en større sammenheng.

SISTE NYTT

Siste nytt