Hopp til innhold

Prognosene viser dødt løp – politisk regjeringskaos i vente i Italia

Mye er usikkert i det italienske politiske landskapet, men det ligger an til et flertall for sentrum-venstre i underhuset. For overhuset er sitiasjonen uavklart. Valgets store vinner er uansett protestpartiet Fem stjerner-bevegelsen.

Beppe Grillo ved valglokalet

Beppe Grillo, som er mest som skarpskodd komiker og Italias mest populære blogger, valgte å stemme på dag to av vaglet i hjembyen Genova. Han ser ut til å rase rett inn i nasjonalforsamlingen sammen med en rekke partifeller fra protestbevegelsen Fem stjerner.

Foto: FABIO MUZZI / Afp

Like etter midnatt lå sentrum-venstrealliansen rundt 300.000 stemmer foran sine motstandere, men opptellingen var ikke ferdig.

Det ligger an til å bli en fastlåst politisk situasjon der ingen av koalisjonene ser ut til å klare å danne en styringsdyktig regjering. Dermed kan det gå mot et omvalg.

Da de første valgdagsmålingene ble presentert like etter at valglokalene stengte, viste tallene en klar seier til sentrum-venstre-alliansen. Men seiersmarginen sank i løpet av kvelden, ifølge tv-kanalenes prognoser.

Spenningen knytter seg til om sentrum-venstre-siden, eventuelt med støtte fra de rene sentrumspartiene, klarer å få flertall i begge av nasjonalforsamlingens kamre, Deputertkammeret (underhuset) og Senatet (overhuset).

Berlusconi bak Bersani

Da Sky Italia to minutter over tre, presenterte sin valgdagsmåling, fikk sentrum-venstrealliansen under ledelse av den antatte nye statsministeren Pier Luigi Bersani 34,5 prosent i Deputertkammeret og 37 prosent i Senatet. Det samme gjorde de på valgdagsmålingen til RAI.

Utover kvelden har ledelsen krympet og alliansen ligger og vaker rundt 30 prosent både i Deputertkammeret og Senatet på de siste prognosene, som også inneholder forhåndsstemmer.

På andre plass kommer Silvio Berlusconi og valgalliansen av hans parti Frihetens folk og Liga Nord. De fikk i valgdagsmålingene 29 prosent i Deputertkammeret og 31 prosent i Senatet.

Også her har tallene sunket på prognosene, men ikke så mye som hos hovedkonkurrenten.

Følg opptellingen hos La Stampa

Følg opptellingen hos La Repubblica

Det er forbud mot offentliggjøring av meningsmålinger de to siste ukene før en valgdato, og usikkerheten har vært stor om Berlusconi, med sine store løfter og salgsevner, ville klare å hente inn igjen venstresidens forsprang på rundt 5 prosentpoeng.

Ifølge Sky vil sentrum-venstre klare å vinne flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen, og med det klare å få en regjering som er styringsdyktig

Andre målinger, blant annet fra RAI, viser derimot at høyresiden får overtaket i Senatet.

Det vil si at nasjonalforsamlingen får ulikt flertall i over- og underhuset.

Det kan medføre at Berlusconi & co. sammen med protestbevegelsen Fem stjerner-bevegelsen kan blokkere alt som kommer av foreslått politikk.

Protestparti tar tredjeplassen

For protestpartiet Fem stjerner-bevegelsen, under ledelse av den kontroversielle komikeren og bloggeren Beppe Grillo, har vært valgets store spenningsmoment.

Partiet feier inn fra sidelinjen både i Deputertkammeret og Senatet. Spørsmålet er bare hvor store de blir.

På de siste prognosene ligger de an til å få i underkant/overkant av 25 prosent i begge kamrene. Det er opptil10 prosentpoeng mer enn valgdagsmålingene viste i ettermiddag.

Og slik det ligger an nå, vil representantene for fem stjernene få vippeposisjonen i Senatet.

Frontfiguren Grillo, som i mange år har kjempet offentlig mot korrupsjon og korrupte politikere, har tatt til orde for at Italias store statsgjeld må slettes og vil ha en folkeavstemning om landet fortsatt skal ha euroen som valuta.

Han hevder at politikerne og tjenestemennene, som han mener er ansvarlig for å ha kjørt den italienske økonomien på dunken, nå velter byrdene som oppryddingen fører med seg på vanlige folk og krever en slutt på sparepolitikken.

Det budskapet har tydeligvis truffet. Han har ifølge valgdagsmålingene maktet å stjele en del velgere fra Berlusconi, som er kjent som en stor populist.

Han misliker høyresiden like mye som venstresiden og det er knyttet stor spenning til hvordan den store parlamentsgruppen, hvor mange har null erfaring, vil oppføre seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Pier Luigi Bersani

Leder for sentrum-venstre-alliansen Pier Luigi Bersani da han stemte i går. I dag blir han trolig en av valgets vinnere.

Foto: PAOLO BONA / Reuters

Straffes for innsparinger og skatt

Sentrumsalliansen Scelta Civica under ledelse av den avtroppende teknokratstatsministeren Mario Monti gjør det noe dårligere enn forventet og får rundt 10 prosent oppslutning, i begge kamre.

Monti har de siste 15 månedene forsøkt å rydde opp i Italias skakkjørte økonomi og har stått i spissen for sparetiltak og økte skatter.

Velgerne som i starten støttet ham og mente han gjorde en nødvendig jobb som ryddegutt, har blitt mer kritisk etter hvert som de harde tiltakene virker.

Valgkampen som han og sentrumspartiene har kjørt, har også blitt betegnet som svak og uten gnist.

Monti var tvilende til om burde kaste seg inn i politikken på ordinære vilkår, men lot seg overtale da både EU-ledere og finansmarkedet reagerte negativt over at reformarbeidet han stod som garantisten for kanskje ville bli avbrutt.

For det er ikke bare Italias økonomi, som er eurosonens tredje største, som ville bli berørt. Det ville også fellesvalutaen euroen.

Den første overraskelsen er den store oppslutningen om Fem stjerner-bevegelsen og den andre er det skuffende resultatet til Montis sentrumallianse.

Massimo Franco, kommentator i Corriere della Sera / AP

Regionale spenningsmomenter

Det italienske valgsystemet er laget slik at det partiet eller alliansen som vinner et flertall av stemmene nasjonalt, får et flertall på minst 54 prosent i Deputertkammeret.

Det er langt mer komplisert i Senatet, hvor resultatet avhenger av utfallet i ulike regioner.

Spenning er spesielt knyttet til resultatet i Lombardia, Berlusconis og Liga Nords hjemmeregion. Det samme med resultatet på Sicilia og Campania i sør og Veneto i øst. Disse tre regionene vil bli nøkkelen til kontrollen.

Stemmene til Senatet telles før opptellingen til Deputertkammeret, og viser de endelige resultatene at Berlusconi-alliansen tar det italienske overhuset, vil det trolig tvinge sentrum-venstre-blokken til å fri til sentrumspartiene for en koalisjonsregjering.

Italienske politiske kommentatorer sitter nå og niregner etter hvert som nye prognoser kommer, for å se hvem som har overtaket.

Per nå svinger maktkonstellasjonene fra time til time.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Presse på valgvaken til Demokratene (PD) (Italia)

Interessen for valget i Italia er enorm blant nasjonal og internasjonal presse. Her fra presserommet til valgvaken til Demokratene i Roma.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Vil gjennomføre Monti-oppryddingen

Pier Luigi Bersani, kommunisten som ble sosialdemokrat, har lovet at han vil videreføre arbeidet og reformene til Mario Monti, fordi verken politikerne eller folket kan flykte unna den verste krisen i etterkrigstiden

Monti på sin side har fått gjennomført reformer som Bersani, som industriminister og minister for økonomisk utvikling, måtte gi opp.

For tross sin kommunistiske fortid kjempet Bersani for liberalisering av den italienske økonomien – noe de fleste eksperter mener var mer enn nødvendig i en økonomi som har stagnert og stått på stedet hvil de to siste tiårene.

Demokratene (PD) har da også vært teknokratregjeringens lojale støttespiller i nasjonalforsamlingen de siste 15 månedene sammen med flere mindre sentrumspartier.

Han vil likevel bruke mer offentlige penger enn Monti, i håp å om å få vekst i økonomien. Dette er Monti skeptisk til. Likevel har PD-lederen signalisert at han gjerne ønsker Monti inn i regjeringen, gitt hans internasjonale autoritet.

Det er ventet at Bersani vil presses fra den politiske venstresiden, inkludert venstrefløypartiet SEL som PD stilte i valgallianse med, og ikke minst fagbevegelsen. De motsetter seg flere av reformene som både er innført og som er på trappene.

Lav valgdeltakelse siden krigen

Valgoppmøtet ser ut til å bli 75 prosent, det laveste oppmøtet i et valg etter andre verdenskrig.

Det tolkes som krise- og politikktretthet hos velgerne. Spesielt i går var oppmøtet svært lavt, kun 55 prosent. Kraftig snøvær i nord og styrtregn i andre deler av landet kan ha påvirket oppmøtet – og sluttresultatet.

Artikkelen oppdateres etter hvert som resultatene blir bekreftet.

SISTE NYTT

Siste nytt