Hopp til innhold

Nokia-sjefen slakter eget selskap

Flere år etter Iphones lansering har Nokia fortsatt ingenting i nærheten, erkjenner Nokias nye toppsjef i et kritisk internt notat.

Stephen Elop, toppsjef i Nokia

FORBIGÅTT: – Android kom på banen for litt over to år siden, og denne uken ble de større enn oss innen smarttelefoner. Utrolig, mener toppsjef Stephen Elop (arkivfoto).

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Stephen Elop tegner et drastisk bilde av selskapet han tok over sist september:

En mann står på en brennende plattform, og må ta det drastiske valget med å stupe ut i iskaldt vann for å redde seg selv.

Samsung Galaxy S GT-i9000

Samsung er et av selskapene som har satset på operativsystemet Android for mobiltelefoner, en konkurrent til Nokia (arkivfoto).

Foto: Ethan Miller / Scanpix/Getty Images/AFP

– Under vanlige forutsetninger ville mannen aldri ha vurdert å stupe ut i det iskalde vannet. Men dette var ikke normale tider - plattformen hans sto i brann, skriver han i notatet, som kan leses hos Digital Trends.

Nokia må gjøre et like radikalt valg, mener den nye toppsjefen.

– Vi står også på en «brennende plattform», og vi må bestemme oss for hvordan vi skal endre oss, skriver Elop.

Forbigått av Iphone og Android

– Den første Iphonen kom i 2007, og vi har fortsatt ikke et produkt som er i nærheten av den opplevelsen. Android kom på banen for litt over to år siden, og denne uken ble de større enn oss innen smarttelefoner. Utrolig, mener toppsjefen.

Han er sterkt kritisk til Nokias «ikke konkurransedyktige» plattform Symbian, som selskapet utstyrer sine mobiltelefoner med.

I tillegg kritiserer han ansvarsforhold og lederskap, trege produktleveranser, en mangel på internt samarbeid og «en serie feilsteg» for selskapet.

Det finske selskapet var en gang sjefen blant mobiltelefonprodusentene, med en markedsandel på 40 prosent så sent som i andre kvartal av 2008.

Siden har tallene pekt nedover, til 31 prosent i fjerde kvartal 2010.

(Saken fortsetter under bildet)

iPhone

Nokias toppsjef erkjenner at selskapet fortsatt ikke har klart å komme opp med en sterk konkurrent til Apples Iphone (arkivfoto).

Foto: Sergey Ponomarev / AP

Varsler ny strategi

Nokia nekter å kommentere den interne kommunikasjonen offisielt. En kilde i selskapet sier likevel til nyhetsbyrået AFP at notatet er ekte, og at det ble sendt til ansatte i forrige uke.

Canadiske Elop er den første ikke-finske konsernsjefen i selskapet.

Med den brutalt ærlige erkjennelsen av selskapets problemer, kan ting tyde på at Elop planlegger omfattende endringer i selskapets strategi.

Det er ventet at denne blir presentert fredag denne uken, under en selskapspresentasjon i London.

– Når vi deler den nye strategien vår 11. februar, vil det være en stor innsats for å endre selskapet vårt, skriver han i notatet.