Hopp til innhold

Gransking viser ingen Toyota-feil

Toyota-bilene har ingen elektroniske feil som har ført til uønsket akselerasjon, viser en granskingsrapport fra NASA.

Toyota Camrys

Toyota Camrys ble utstilt på et bilshow i Chicago tirsdag, samme dag som NASA-rapporten konkluderte at det ikke er noe galt med elektronikken på Toyota-modellene.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Rapporten ble bestilt av den amerikanske kongressen etter at nesten åtte millioner av Toyotas mest populære bilmodeller ble tilbakekalt fra det amerikanske markedet.

Også i Norge ble flere Toyota-biler kalt tilbake til verkstedet for oppdatering.

Tilbakekalt etter en rekke feil

Bilene ble tilbakekalt etter flere episoder der defekte gulvmatter førte til at gasspedalen hengte seg opp, i tillegg har bilselskapet mottatt klager på at bremsene ikke fungerer som de skal på én modell.

Gasspedalene og andre feil på Toyotas bilmodeller har blitt satt i sammenheng med flere dødsfall i USA.

Ingen bevis

Resultatene fra den ti måneder lange studien, som er utført av 30 NASA-ingeniører, viser at det ikke finnes bevis for at bilenes elektroniske gassregulatorer førte til den uønskede akselerasjonen.

Funnene viser deriomot at det var de defekte gulvmattene som var årsak til problemene. Dette har bilprodusenten allerede ordna opp i.

– NASA fant ingen bevis for at en elektronisk dysfunksjon forårsaket en voldsom uønsket akselerasjon, sier Michael Kirsch, hovedingeniør og leder for studien fra NASA Ingeniør- og sikkerhetssenter (NESC).

Resultatene er en stor seier for den japanske bilprodusenten, som har slitt med omdømmet på grunn av denne saken.

Michael Kirsch

NASA-ingeniør Michael Kirsch sa på en pressekonferanse tirsdag at de ikke har funnet noen elektroniske feil på Toyota-modellene som er gransket.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters