Hopp til innhold

- Vi har ikke gått i velferdsfella

Statsminister Jens Stoltenberg mener at Norge ikke har gått i noen velferdsfelle, og at arbeidsgiverne må ta mer ansvar for at flere skal stå lenger i arbeidslivet.

Video ca2c9f00-666d-4228-8033-9ea4c2f72a68.jpg

NHO arrangerer onsdag sin årskonferanse i Den Norske Opera, som i år har fått tittelen Velferdsfellen.

Velferdsfellen er et uttrykk for det som truer den norske velferdsstaten, mener NHO. Flere eldre, flere arbeidsløse og økende innvandring gir økte sosiale kostnader for staten, samtidig som inntektene faller i takt med at oljeeventyret går mot slutten.


LES OGSÅ: Pessimistiske spådommer fra NHO

LES OGSÅ: Få vil arbeide til de når pensjonsalder

Men noen velferdsfelle har landet foreløpig ikke gått i, mener statsministeren. Han mener imidlertid at man må passe seg for fella, og nå inviterer han til en "dugnad for at flere skal stå lenger i arbeid".

- Vi gjør veldig mye for at flere skal kunne komme i jobb, blant annet gjennom pensjonsreformen. Men vi trenger et arbeidsliv som tar i mot de som ønsker å jobbe, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Arbeidsgiverne må legge bedre til rette

Men da må NHO og arbeidsgiverne jobbe hardere for at eldre og de med helseproblemer kan jobbe lenger, mener statsministeren.

For med flere i jobb øker inntektene til staten mens kostnadene reduseres. Derfor er det viktig å beholde posisjonen som landet med verdens høyeste sysselsetting.

- Arbeidsgiverne må legge til rette for at eldre kan stå lenger i jobb dersom de ønsker det, sier Stoltenberg.

Video Stoltenbergs NHO-tale

Klikk på bildet for å se hele statsministerens tale på NHOs årskonferanse.

- Et politisk minefelt

Kristin Skogen Lund, president i NHO

Kristin Skogen Lund, president i NHO

Foto: Marte Garmann Johnsen/Telenor

Men NHOs president Kristin Skogen Lund mener at man ikke kommer unna å gjøre justeringer i velferdsordningene i dag for å unngå kraftige kutt i fremtiden, fordi eldrebølgen, trygdebølgen og migrasjonsbølgen utfordrer den norske velstanden.

- Men dette er et politisk minefelt, og det finnes ingen enkle svar på disse spørsmålene. Velferdsordningene våre lar seg ikke finansiere i fremtiden uten at langt flere kommer i arbeid. Regnestykket går ikke opp, sier Kristin Skogen Lund, president i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Hun mener at tiltrekkelig kompetanse i befolkningen er det som er aller viktigst i årene som kommer.

- Kunnskap er den beste resepten for å møte bølgene av utfordringer vi står overfor, sier NHOs president.

Video e0b028dc-f1cc-4c2b-b5ba-a8f556cffc45.jpg

Administrerende direktør John G. Bernander sier at Norge ikke kan leve med at antallet yngre uføre stiger kraftig, og kaller det en tragedie for den enkelte. - Det må alltid lønne seg å jobbe, sier Bernander.