Hopp til innhold

Slik er den nye kraftavtalen

Statens nye garantiordning vil føre til at kraftselskapene igjen tør å inngå langsiktige kraftavtaler, mener Norsk Industri.

Ny kraftavtale på plass

Statsminister Jens Stoltenberg, næringsminister Trond Giske og bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri, foran fossen ved Mølla i Oslo

Foto: Johan B. Sættem

I dag presenterte statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske regjeringens nye garantiordning for kraftintensiv industris kjøp av kraft.

Garantiordningen skal bidra til å sikre arbeidsplasser i industrien, og omfatter 80-90 bedrifter innenfor trelast og trevare, treforedling, kjemiske produkter og metaller.

Den innebærer at staten garanterer for langsiktige kraftkontrakter, som skal kunne pantsettes og bidra til økt trygghet både for kjøper og selger.

– Dette vil gjøre det lettere for industrien å inngå langsiktige kraftkontrakter og bidra til investeringer og trygge arbeidsplasser i norsk industri, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Kraftavtale for industrien klar

Månefisken

Regjeringen valgte et fabrikklokale ved Akerselva for å legge frem den nye garantiavtalen for kraftkrevende industri. - Ved Akerselva er det mange eksempler på bedrifter som har tatt i bruk norsk fossekraft for å utvikle industri, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Foto: Johan B. Sættem

Ordningen har en ramme på 20 milliarder kroner og skal forvaltes av Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), som skal vurdere alle avtaler på kommersielle vilkår.

Økt sikkerhet for selgerne av kraft

– Garantiordningen innebærer ikke statsstøtte. Den vil være på forretningsmessige vilkår. Når vi likevel ønsker å notifisere ordningen, skyldes dette at vi av hensyn til bedriftene ønsker sikkerhet for at ordningen er i tråd med EØS-avtalen, sier Giske.

Han sier at det nå må en lovendring på plass for at kraftkontraktene skal kunne pantsettes, og stilles som sikkerhet. Forslaget skal nå sendes ut på høring.

Pantet vil fungere som en sikkerhet dersom kjøperen av kontrakten for eksempel går konkurs, og vil derfor gi en ekstra trygghet for selgerne av kraft. Garantiordningen gjelder for langsiktige kontrakter med en varighet mellom 7-25 år.

- Et marked som ikke har fungert

Giske mener det ikke er noen grunn til å vente for industrien og kraftselskapene med å fremforhandle avtaler, selv om det formelle ikke er på plass i forhold til det norske lovverket og ESA.

Bransjepolitisk direktør Knut Sunde sier at industrien nå har forbedret sin forhandlingssituasjon overfor kraftselskapene.

- Dette markedet har ikke fungert. Industrien har nå fått forbedret sin forhandlingsposisjon, og kraftselskapene har fått økt sikkerhet som gjør at de tør å inngå langsiktige avtaler, sier Sunde.

Ikke overraskende er også LO er fornøyd med at kraftkrevende industri nå vil få lettere tilgang til langsiktige kraftavtaler.

- Dette vil være et viktig bidrag til å sikre at den kraftintensive industrien videreutvikler sine virksomheter i Norge og bidrar til sysselsettingen, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar.

Her er lenka til pressemeldingen