Hopp til innhold

- Dette må myndighetene ta på alvor

Skattebetalerforeningen mener at Skatteetaten og Finansdepartementet ikke må bagatellisere rapporten fra Riksrevisjonen.

Sigbjørn Johnsen

Sigbjørn Johnsen og Finansdepartementet må ta rapporten fra Riksrevisjonen på alvor, mener Skattebetalerforeningen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Torsdag la Riksrevisjonen frem en rapport som viser at skatteetaten i liten grad sjekker opplysningene i den forhåndsutfylte selvangivelsen, som alle lønnstakere og pensjonister mottar.

Feil grunnlagsdata betyr at man risikerer å betale for mye skatt ved skatteoppgjøret.

LES: Skatteetaten kontrollerer selvangivelsen for dårlig

Gry Nilsen, faglig leder i Skattebetalerforeningen

Gry Nilsen, faglig leder i Skattebetalerforeningen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Faglig leder Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen sier til NRK at foreningen hvert år finner mange feil i medlemmenes forhåndsutfylte selvangivelser.

- Men det som nå er viktig er at Finansdepartementet og skatteetaten tar Riksrevisjonens rapport alvorlig og gjør noe med det, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Skattefeil for mange østlendinger

- Får inntrykk av at Finansdepartementet bagatelliserer

I finansminister Sigbjørn Johnsens svar til Riksrevisjonens undersøkelse datert 14.juni skriver statsråden at han ikke kan se at undersøkelsen gir grunnlag for å frykte svekket rettssikkerhet "av betydning for den enkelte skattyter".

Gry Nilsen mener dette gir et inntrykk av at Finansdepartementet bagatelliserer undersøkelsen fra Riksrevisjonen.

- Jeg får følelsen av at Finansdepartementet ikke tar rapporten på alvor når de skriver at det ikke er grunn til å frykte for rettssikkerheten. Vi oppdager mange feil i tallene hvert eneste år, sier Nilsen.

Hun legger til at feilene både innebærer at folk både betaler for mye og for lite skatt - og at det uansett ikke blir riktig.

LES OGSÅ: Flere endrer selvangivelsen

Skatteetaten kontrollerer ikke opplysningene

I løpet av de siste årene har stadig flere opplysninger i selvangivelsen blitt forhåndsutfylt av skatteetaten. Samtidig er det blitt innført leveringsfritak, som betyr at selvangivelsen regnes som godkjent dersom man ikke leverer.

I perioden 2007-2009 sjekket skatteregionene i liten grad om opplysningene i den forhåndsutfylte selvangivelsen var riktig, i følge Riksrevisjonen.

Fordi man ikke lenger trenger å levere selvangivelsen, er det blitt enda viktigere at skatteetaten kontrollerer de forhåndsutfylte tallene for å sikre at folk flest ikke får feil skatt, skriver Riksrevisjonen i rapporten.

Men i følge riksrevisor Jørgen Kosmo skjer slike kontroller i liten grad.