Hopp til innhold

For dårlig kontroll av selvangivelsen

Skatteetaten sjekker i liten grad om opplysningene i den forhåndsutfylte selvangivelsen er riktig, til tross for at dette er blitt stadig viktigere, mener Riksrevisjonen.

Riksrevisor Jørgen Kosmo

Riksrevisor Jørgen Kosmo skriver i en ny rapport at skatteetatens kontroll av nordmenns selvangivelser er mangelfull.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

I en rapport som Riksrevisjonen la frem torsdag får skatteetaten kritikk for mangelfull kontroll av grunnlagsdataene i den forhåndsutfylte selvangivelsen.

I perioden 2007-2009 sjekket skatteregionene i liten grad om opplysningene i den forhåndsutfylte selvangivelsen var riktig, i følge Riksrevisjonen.

I løpet av de siste årene har stadig flere opplysninger i selvangivelsen blitt forhåndsutfylt av skatteetaten. Samtidig er det blitt innført leveringsfritak, som betyr at selvangivelsen regnes som godkjent dersom man ikke leverer.

Fordi man ikke lenger trenger å levere selvangivelsen, er det blitt enda viktigere at skatteetaten kontrollerer de forhåndsutfylte tallene for å sikre at folk flest ikke får feil skatt, skriver Riksrevisjonen i rapporten.

Men i følge riksrevisor Jørgen Kosmo skjer slike kontroller i liten grad.

LES OGSÅ: Skattefeil for mange østlendinger

LES OGSÅ: Flere endrer selvangivelsen

- Vanskelig for folk å kontrollere selv

Riksrevisjonen peker på at det for den enkelte skattebetaler kan være vanskelig å kontrollere om de forhåndsutfylte opplysningene er korrekte.

Undersøkelsen viser at skatteoppkrevernes kontroll av opplysninger om lønn "ikke har det omfanget og kvaliteten som har vært forutsatt".

Skatteetaten bør derfor forsterke kontrollen av grunnlagsdata, og i tillegg vurdere om man bør innføre egne kontroller på lønnsområdet, mener Riksrevisjonen.

LES OGSÅ: 444 000 får baksmell

9 av 10 fikk økt inntekten etter kontroller

Kontroller av selvangivelsene til lønnstakere og pensjonister samt næringsdrivende skjer både gjennom landsdekkende og regionale kontroller.

Også på dette området er det klare forbedringsmuligheter, mener Riksrevisjonen.

For inntektsåret 2008 resulterte kontrollene i en samlet endring i alminnelig inntekt på 10,5 milliarder kroner, mens tilsvarende tall for 2007 og 2006 var henholdsvis 8,1 milliarder og 11,7 milliarder kroner.

Riksrevisjonen skriver i rapporten at for alle tre årene sto inntektsforhøyelser for 90 prosent av endringene, noe som innebærer mer skatt til statskassa.

"Dette viser at skatteetatens kontroll av selvangivelsene er viktig både for statens inntekter og for den enkelte skattyter", heter det i rapporten fra Riksrevisjonen.