Hopp til innhold

Svindler til seg nytt digitalkamera

Mens svindel med kofferten som forsvinner på reise er lett å avsløre, er det verre med dyre digitalkameraer og mobiltelefoner.

Digitalkamera

Dyre digitalkamera er trolig blant de tingene vi tar med oss på reiser som er lettest å stjele. – Samtidig faller nok mange for fristelsen til å svindle når slik elektronikk er i ferd med å gå ut på dato, tror utreder Askjell Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring.

Foto: COLOURBOX

Mange nordmenn melder om stjålne kofferter på siste reisemål, under reiser med mange stopp.

– Enkelte spekulerer nok i dette for å få finansiert en ny reise. Og når alle klærne og alt som har vært oppe i kofferten listes opp, kan listen bli vel lang, sier kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NRK.

I svært mange av tilfellene hvor nordmenn blir tatt for å svindle på reiseforsikringen, gjelder saken reisegods, ifølge FNO. I 2009 var hele 64 prosent av de avdekkede sakene knyttet til kofferter og annen bagasje.

Norske forsikringsselskaper tror nordmenn svindler for over 125 millioner kroner på reiseforsikringene hvert år.

LES OGSÅ: «Cyste i underlivet» var silikonpupper

Kofferter forsvinner ikke

Neverdal sier noen tilfeller er lette å avdekke, andre mer kompliserte.

– I mange tilfeller har mengden kostbare merkeklær som blir oppgitt å ha vært i kofferten ikke rot i virkeligheten. I flere tilfeller er det oppgitt butikker som ikke eksisterer, eller det er fremlagt falske eller manipulerte kvitteringer i etterkant, forklarer hun.

Den forsvunne kofferten er en gjenganger blant svindelsakene, ifølge utreder Askjell Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring.

– Vi har en løpende dialog med flyselskapene. Langt over 99 prosent av all bagasje som kommer bort under reise, kommer til rette igjen etter forholdsvis kort tid. Når samme person gjentatte ganger melder totalt tap av bagasje, er sannsynligheten nesten lik null, sier Hjellvik.

Nytt kamera

Europeiske mottar flest svindelforsøk fra personer som har reist i Sør-Amerika, på Balkan, samt i deler av Afrika og Asia. Gjengangerland er Pakistan, Vietnam, Thailand og India.

En gjenganger i saker fra Vietnam er at personer på motorsykkel angivelig kjører rundt og napper veskene fra folk, ifølge Hjellvik.

(Saken fortsetter under bildet)

Bagasje på båndet

Mange melder om stjålne kofferter på siste reisemål under reiser med mange stopp. – Enkelte spekulerer nok i dette for å få finansiert en ny reise, tror kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (Ill.foto).

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det er ikke like lett å avsløre svindel med at dyre mobiltelefoner, digitale fotoapparat og musikkspillere forsvinner.

– Disse gjenstandene er trolig lettest å stjele, og mange slike saker som blir meldt er nok reelle. Samtidig faller nok mange for fristelsen til å svindle når slik elektronikk er i ferd med å gå ut på dato.

Risikerer anmeldelse

Hvis du skal få noe igjen for tyveri, uansett hvor det er i verden, må du anmelde forholdet til politiet der det skjer. Skjer det på vei hjem, for eksempel på en flyplass, må du anmelde forholdet i Norge etter hjemkomst.

– Fantasien kjenner ingen grenser når det gjelder forsikringssvindel ved sykdom på reiser eller tap av reisegods, sier Neverdal i FNO.

– Samtidig er det viktig å påpeke at de aller fleste som får igjen på forsikringen faktisk er ærlige og har blitt utsatt for sykdom eller tap.

Hun mener svindlerne snylter på fellesskapets midler og gjør forsikring dyrere enn det som ellers ville ha vært nødvendig.

– De som blir avslørt for svindel risikerer både å bli politianmeldt for dokumentfalsk i tillegg til forsikringsbedrageri. Det er en alvorlig sak, fastslår Neverdal.