Hopp til innhold

Rike grekere flykter til London

Velstående grekere har kjøpt så mange luksuseiendommer i London at det har ført til den største prisstigningen på flere år.

Kensington Palace Gardens

DYRT: Kensington Palace Gardens er en av de mest fornemme adressene i London. Dette huset ble i 2004 solgt til den indiske stålmagnaten Lakshmi Mittal for rekordsummen 128 millioner dollar. Et av de dyreste huskjøpene noen sinne.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Belgrave Square 10

London er kjent for å ha noen av de stiveste eiendomsprisene i verden. Belgrave Square 10 ble lagt ut for salg i fjor for 100 millioner britiske pund.

Foto: FRANTZESCO KANGARIS / AFP

- Hvis noen hadde håpet at velstående grekere skulle spille en aktiv rolle i gjenopprettingen av økonomien i Hellas, må de tro om igjen, skriver det danske nettstedet epn.dk i dag.

Rike grekere har nemlig vært så aktive kjøpere av luksuseiendommer i den britiske hovedstaden den siste tiden at det førte til den største prisstigningen på to år i april, opplyser eiendomsmeglerkonsernet Knight Frank LLP til epn.

Beskytter pengene sine

Prisene på leiligheter og eiendommer som koster over en million pund, steg i april 21 prosent i forhold til i fjor, noe som bidro til at prisene steg med 1,3 prosent.


Greske statsborgere står nå for seks prosent av alle eiendomshandler over to millioner pund, noe som er en fordobling i forhold til andelen for ett år siden.

Eksperter er ikke i tvil om at de velstående grekerne kjøper fast eiendom i London for å beskytte pengene sine.


Beskjedent utvalg


- Det er for tiden et forholdsvis beskjedent utvalg kvalitetseiendommer i de dyrere prisklassene i London-området. Greske kjøpere har vært svært aktive, og har til tider konkurrert innbyrdes om de mest attraktive eiendommene, konstaterer Knight Frank.

- Det er ingen tvil om at økonomisk sikkerhet i forhold til utviklingen i Hellas er den mest tungtveiende årsaken for de fleste, sier eiendomsmegleren.


Tømmer kontoene


Siden det ble klart at Hellas ville bli tvunget til å be om økonomisk krisehjelp fra det internasjonale pengefondet og EU, har greske banker opplevd at mange har tømt kontoene sine og flyttet pengene til sikrere steder. Foruten eiendomsmarkedet i London havner mange av pengene på kontoer i Sveits og på Kypros, der også norske John Fredriksen har etablert seg av skattemessige årsaker.

Ifølge den engelske avisa The Telegraph flyttet grekere 3 milliarder euro, nesten 25 milliarder kroner, ut av landet i februar. I januar ble 5 milliarder euro tatt ut fra bankene og flyttet ut av Hellas.
Greske banker frykter nå at de kan få problemer med å få tak i nok kapital.

Dersom det skjer vil de ikke være i stand til å gi nye lån, som igjen vl vanskeliggjøre mulighetene for økonomisk vekst.

Stor utvandring

Hellas har en befolkning på rundt 11 millioner innbyggere, og emigrasjon har bidratt til å holde befolkningsveksten nede på et forholdsvis lavt nivå. Mange utvandret på grunn av borgerkrigen mellom 1946 og 1949. I etterkrigsårene flyttet mange grekere til industrilandene i Vest-Europa og til USA, Canada, Australia og andre land.

Offisielt er det bemerkelsesverdig få millionærer i Hellas, men blant de som har emigrert er det mange som har opparbeidet seg store formuer, så mange at det fins et eget magasin som bare omhandler de velstående grekerne: Greek Rich List.

Shippingelite

Aristoteles Onassis

Aristoteles Onassis.

Foto: Creative Commons
Jaqueline Kennedy

Jaqueline Kennedy.

Foto: Creative Commons

De rikeste grekerne i dag har bygd opp formuene sine på olje og shipping, på samme måte som han som ga ansikt til den rike utvandrede og vellykkede grekeren; Aristoteles Onassis. Onassis emigrerte med familien til Argentina etter første verdenskrig, og bygget opp sin sin nærmest Midas-store formue som skipsreder og entrepenør.

Onassis giftet seg i 1969 med Jaqueline Kennedy, enken etter president John F. Kennedy.

Bønnfalte eksilgrekerne

Lederen av nasjonalforsamlingen, Philippos Petsalnikos, forsøkte i mars å få sine utflyttede landsmenn til å være med på å etablere et hjelpefond for Hellas. Petsalnikos siterte Kennedys berømte innsettelsestale da han kom med sin bønn til sine utreiste landsmenn:

- Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

Det gjenstår å se om de velstående eksilgrekerne hører på bønnfalingene.