Hopp til innhold

– Hytteeiere må betale mer for strømmen

Flere rødgrønne stortingsrepresentanter tar til orde for å øke strømprisen for hytteeiere for å få bukt med det de omtaler som sløsing i fjellet.

Hytte på Gaustablikk

De som etterstreber hjemlig luksus i fjellet skal få svi på pungen. Her fra Gaustablikk-området ved Rjukan i Telemark.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen sier til BT.no i dag at hytteeieres luksusforbruk av strøm vil skape unødvendig høye strømpriser for resten av samfunnet.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Det økte forbruket i fritidsboliger vil gå direkte ut over industrien dersom det ikke kompenseres for i form av økt produksjon. Hvis ikke samfunnet tar grep når det gjelder forbruket til fritidsboliger, vil det drive prisen enormt opp, sier Lier-Hansen, avisen.

– Noen kommuner har satt begrensinger på hvor store hytter du kan bruke, mens andre har lagt til rette for at du bruker lokal fornybar energi til oppvarming av hytta. Det er gode eksempler på hvordan man kan finne løsninger, sier han videre overfor NRK.

– Skal få koke suppe på spiker

Arbeiderpartiets Torstein Rudihagen og SVs Hallgeir Langeland sier de er åpne for å la dem som lever i luksus på fjellet få svi på pungen.

– Det er et enormt strømforbruk og sløsing. Ikke nok med at de varmer opp hyttepalassene sine, men de må ha varmekabler i oppkjørselen for å ha det snøfritt, sier Rudihagen som sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Han støtter Lier-Hansens forslag om å begrense størrelsen på hyttene, og mener også det kan være et riktig virkemiddel å innføre et tak på strømforbruket i fritidsområder.

– Samtidig må vi øke energiproduksjonen og bygge ut nettet. Men energieffektivisering blir veldig viktig. De som har råd til å bygge seg hytte til 10-15 millioner, må ha råd til å begynne å bruke alternative oppvarmingsmåter som pelletsovner, sier Rudihagen til NRK.

SVs Hallgeir Langeland understreker at det ikke er den jevne hyttebruker som må belage seg på dyrere strøm.

– Det skal være forskjell på å varme opp svømmebassenget sitt og å koke suppe på spiker, sier Langeland til NRK.

En marginal del av totalforbruket

De siste fire årene har fritidsboliger i Norge økt strømforbruket med 30 prosent, men ser man på totalbildet utgjør bruken av varmekabler og flatskjermfjernsyn i fjellheimen en brøkdel av det totale strømforbruket.

Forskningsleder i Statistisk Sentralbyrå (SSB) Annegrete Bruvoll har vondt for å tro at strømforbruket på hyttene presser prisene i været.

Annegrete Bruvold

Annegrete Bruvoll.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

– Det høres litt rart ut. Strømforbruket til fritidsboliger utgjør en veldig liten del av det totale kraftforbruket i husholdningene, sier Bruvoll til NRK.

Andelen er ikke mer enn fire prosent. 96 prosent av husholdningenes strømforbruk går til boligen. Samtidig bruker vi mindre strøm nå enn for 15 år siden, viser tall fra SSB.

– Dessuten vil du ikke fyre for fullt i boligen din når du er på hytta. Så det totale ekstraforbruket blir mindre enn fire prosent, sier Bruvoll.

Samtidig er det privathusholdningene som betaler mest for strømmen her til lands.

Mens den kraftkrevende industrien får subsidiert kraft til en snittpris på 21 øre per kWh, ligger gjennomsnittet for husholdningene på 36 øre per kWh.

I tillegg kommer moms og nettleie, noe som gjør at privatforbrukerne betaler mange ganger mer enn indiustrien.