Hopp til innhold

Mindre sykefravær kan gi 2700 nye ansatte i kommune-Norge

Norges største arbeidsgiver kan spare milliarder på å senke sykefraværet. Derfor fremmer kommune-sjef Sigrun Vågeng i KS flere tiltak.

Sigrun Vågeng

Sigrun Vågeng

Foto: Morten Holm / Scanpix

Hvis sykefraværet i kommunene går ned en prosent, blir det penger til 2700 flere ansatte.

- Derfor må vi inn med alle de forslag vi kan. Vi tror at de møtene vi har mellom arbeidstakere og arbeidsgivere og mellom Nav og legene, må flyttes frem i tid, sier Sigrun Vågeng, administrerende direktør i Kommunenes Sentralforbund, KS .

Første samtale

- I dag er første stopp-punkt etter tre måneder. Hvis man tar en samtale 6 uker etter at man er blitt syk, så kan man raskere ta en avgjørelse og kanskje komme seg tilbake i arbeid før. Det kan jo også handle om kompetanseutvikling, sier Vågeng.

Flere møter og tidligere innsats fra leger, NAV, arbeidstakere og arbeidsgivere, er ett tiltak partene er enige om. Men det må være sanksjoner for den som ikke følger opp, sier administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter.

Prikker i boka

- Alle må forstå hvilke plikter de har. Det må ha en konsekvens å ikke følge opp, mener han, og foreslår en slags prikkbelastning.

LO-leder Roar Flåthen

LO-leder Roar Flåthen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det må lønne seg å senke sykefraværet, mener LO-leder Roar Flåthen, som foreslår en milliard kroner til bedrifter som har avtale om inkluderende arbeidsliv.

- Det vil være motiverende, og et godt grunnlag for at flere skal inngå en avtale om inkluderende arbeidsliv.

1,4 milliarder

Sykefraværet koster milliarder. Fraværet i kommunene alene koster 21 milliarder kroner i året. - Potensialet for innsparing er derfor enormt. Kunne vi redusere sykefraværet med ett prosentpoeng, ville det utgjøre 1,4 milliarder kroner for vår sektor, sier Sigrun Vågeng i kommunenes arbeidsgiverorganisasjon, KS.