Hopp til innhold

- Oljefondet må levere gode tall

- Hvis ikke Oljefondet leverer varene, blir rammene for fondet endret, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.

Harald Magnus Andreassen
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I 2008 tapte Oljefondet milliarder og fikk også mye kritikk på hvordan pengene ble forvaltet.

– Dersom Oljefondet fortsetter å levere tap også i 2009 på sin aktive forvaltning, vil det nok bli satt ytterligere spørsmålstegn ved hensiktsmessigheten av å drive med det, sier Andreassen.

Svakeste resultat

Oljefondet hadde en negativ avkastning på 633 milliarder kroner i fjor. Det er det svakeste resultatet i fondets historie.

Tapene kom på grunn av finanskrisen og fall i aksjemarkedet, men avkastningen var også langt lavere enn departementets referanseportefølje.

Andreassen tror resultatet for første kvartal også kommer til å være svakt.

– For første kvartal vil resultatene fortsatt være svake. Aksjemarkedene falt først, og så steg de litt, men det kom ikke opp i pluss. Det var heller ingen bedring på kredittmarkedene gjennom første kvartal, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oljerikdom
Foto: NRK Grafikk


– Kan ta igjen tapet

Verdien av Oljefondet er per i dag 2200 milliarder kroner, ifølge Norges Bank.

Oppturen på børsene de siste ukene, fører også til at tapene i Oljefondet blir mindre, sier Andreassen.

– Det vi har sett i løpet av de siste ukene, er at aksjekursene har steget kraftig, samtidig som verdien av bedriftsobligasjoner også har blitt med oppover. Det vil føre til at Oljefondet kan ta igjen deler av eller hele tapet de ble påført i 2008.

Oljefondets resultat for første kvartal legges frem klokken 10 i dag.