Hopp til innhold

Pessimismen snur

Nordmenn kan se ut til å være på vei ut av den verste økonomiske pessimismen. Nå tror husholdningene at de får mer penger å rutte med i år enn i fjor.

Kjøpesenter

Illustrasjonsfoto

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tall fra Sparebankforeningens forventningsbarometer viser at folk flest igjen får tilbake troa på egen økonomi.

Undersøkelsen viste i november at folks forventninger til egen og landets økonomi var på tidenes lavmål. Siden Sparebankforeningen startet med sine undersøkelser i 1992 hadde folk aldri før vært så pessimistiske på vegne av seg selv og nasjonen.

Hilde E. Johansen

Hilde E. Johansen, utredningsleder i Sparebankforeningen

Foto: Sparebankforeningen

Nå ser trenden ut til å snu. I den nyeste undersøkelsen for første kvartal i 2009 er folk mer positive. De fleste tror nå på en bedret personlig økonomi i året som kommer.

- Det er tydelig at pessimismen nå er i ferd med å bremse opp, sier utredningsleder i Sparebankforeningen Hilde E. Johansen.

Lavere rente og offentlige kroner

Sparebankforeningen mener at utflatingen i pessismen kan skyldes at folk nå merker bedring i egen lommebok etter kraftige rentenedsettelser.

- Renta har hatt et kraftig fall og dette har folk begynt å merke i egne lommebøker, sier Johansen.

Hun peker også på at regjeringas tiltakspakker med mål om å redde arbeidsplasser nok også gjør at folk får mer tro på å beholde jobben og dermed en solid personlig økonomi.

Video nsps_upload_2009_3_3_7_40_33_993.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Nå har folk begynt å handle igjen.

Handler og lever som før

På en rundtur i noen av Oslos handlegater ble undersøkelsens funn bekreftet av handlende kunder. Vi handler og lever som før er gjennomgangstemaet.

- Har vi lyst på noe så kjøper vi det, i alle fall hvis det ikke er de altfor store investeringene, forteller to damer som er på Glassmagsinet og kikker.

De får støtte av andre som forteller at de har omtrent den samme romsligheta i økonomien som de alltid har hatt.

Les også: 60.000 meir i lommeboka

Undersøkelsen til Sparebankforeningen viser at folk som har fast jobb generelt sett har en solid økonomi. Det er derimot ikke like enkelt for de som har mistet jobben. De som er arbeidsløse sliter fort mer.

Fortsatt usikre på bedriftene

Selv om nordmenn flest har tro på sin egen økonomi, og tror de skal få betalt regningene uten problemer, er det ikke like stor tro på landets økonomi som helhet.

Ifølge forventningsbarometeret så ser de mørkt på framtida til landets bedrifter. Folk tror ikke krisa er over, og de frykter at flere jobber skal ryke.

- Jeg tror vi bare så vidt har begynt på krisa, og at den fortsatt vil ramme mange og skape forandringer, sier en av damene NRK møtte i handlegata.

Les også: - Flere nordmenn kan få problemer