Hopp til innhold

Økokrim på fisketur

Økokrim etterforsker rekordmange saker i oppdrettsbransjen. I tillegg har flere anlegg fått bøter i millionklassen.

Oppdrettslaks
Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

Økokrim deltar nå i etterforskningen av nærmere 10 saker. I fjor var de ikke inn i en eneste sak. Norges nest største eksportnæring gås nå etter i sømmene.

Riksadvokaten oppdaget for et par år siden at nesten alle anmeldelser ble henlagt av lokalt politi og at nesten ingen rømninger fra oppdrettsanlegg ble rapportert.

Ifølge Økokrim begår flere selskaper i bransjen alvorlig miljøkriminalitet.

Millioner av laks svømmer rundt i norske oppdrettsanlegg. Problemet er at flere hundre tusen av dem rømmer hvert år.

Miljømyndighetene og Økokrim mener dette er svært alvorlig fordi rømt oppdrettsfisk skader villaksen. "Oppdrettsgener", sykdom og lakselus spres på denne måten til villaksen - som er utrydningstruet i mange elver.

Sovet i timen

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim mener flere av rømmingene skyldes uforsvarlig drift, og at selskapene på denne måten begår alvorlig miljøkriminalitet.

- Regelverket følges ikke, og det virker til en viss grad som om ikke alle har fulgt med i den biologiske og teknologiske utviklingen på dette området, sier førstestatsadvokat Høviskeland.

Bransjen selv er langt fra enig.

- Det er ikke vårt inntrykk. Problemet er at førstestatsadvokaten kun får se de sakene som er så alvorlig at de går til Økokrim. Dermed uttaler han seg på et marginalt og sviktende grunnlag, sier kommunikasjonsdirektør Knut Olav Tveit i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening.

Rekordbøter

Men flere anlegg har måttet punge ut. Sjøtroll Havbruk i Hordaland fikk i mai en rekordbot på 2,8 millioner kroner for å ha brutt reglene. Økokrim mener en rekke feil og mangler førte til masserømming av laks fra anlegget under et uvær i 2007.

Førstestatsadvokat Høviskeland sier den rekordstore boten skyldes flere lovovertredelser samt det store omfanget av rømningen.

I Troms er ILA-smittet laks (ILA = infeksiøs lakseanemi) på rømmen, etter at det gikk hull på en merde ved Senja Sjøfarm i Troms fylke for vel en uke siden. Det samme skjedde i november i fjor ved Berg Havbruk i Gratangen i Sør-Troms, da ILA-smittet laks rømte.

Økokrim mener det er viktig å straffe synderne.

- Man er desverre nødt til å reagere med straff for at de skal følge regelverket, sier Høviskeland.