Hopp til innhold

Forbrukerne må betale

Mens bøndene er fornøyd med statens tilbud til jordbruksoppgjøret, reagerer Høyre og FrP kraftig på at matvareprisene vil øke.

matvareprisene går opp
Foto: Knudsen, Anders Marius / Scanpix

I følge statens beregninger vil melk og kjøtt bli mellom 5 til 10 prosent dyrere, mens matvareprisene generelt vil øke med 2 prosent.

Les også: 1,6 milliardar til bøndene

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon anslår at en familie på fire vil få økte matutgifter på 3.000 kroner i året.

Inneffektivt landbruk

Høyre mener dette er urimelig mye.

- Dette er i realiteten å legge inn en egen matskatt for å finansiere jordbruket. I en tid hvor rentene og prisene allerede øker sterkt fra før, vil dette ramme folk hardt, sier Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen.

- Å øke subsidiene med 1,6 milliarder er en grov feilprioritering. Det er liten vits i å pøse milliarder inn i et inneffektivt jordbruk. For distrikts-Norge og norske bedrifter er det mye viktigere å få til en skikkelig satsing på veibygging, fortsetter han.

Forbrukerfientlig oppgjør

FrP mener statens forslag til landbruksoppgjøret er forbrukerfiendtlig.

– De sender regningen til forbrukerne. Dette er uakseptabelt, mener FrPs landbrukspolitiske talsmann, Hans Frode Asmyhr.

Det rekordhøye tilbudet vil ramme de som som tjener minst, mener FrP.

- Dette vil føre til langt høyere matvarepriser for folk flest. Hardest vil det ramme forbrukere som har minst fra før, sier FrPs landbrukspolitiske talsmann Hans Frode Asmyhr. Han mener norsk landbrukspolitikk har gått ut på dato.

- Vi er det eneste landet i Europa med egen næringsavtale for jordbruk, hvor priser reguleres gjennom politisk kontroll. Det er på tide å avskaffe denne foreldede ordningen å gi norske bønder frihet som selvstendige næringsdrivende.

Greit med dyrere mat

Selv om tilbudet fra staten var langt under bøndenes krav, som var på 3,3 milliarder, er Bondelaget fornøyd.

- Med dette åpningstilbudet viser staten vilje til å komme jordbruket i møte, sier Bjarne Undheim, leder i Bondelaget. Han kan likevel ikke si om bøndene kommer til å stemme for oppgjøret eller ikke.

Senterpartileder Åslaug Haga ble møtt med applaus fra sin egen stortingsgruppe da hun presenterte dagens landbruksoppgjør. Hun mener ikke det er noe problem at maten blir dyrere.

- Jeg tror folk flest er innstilt på å betale mer for mat som er ren og trygg, sier hun.