Hopp til innhold

Spekulanter driver opp matprisene

Finansspekulanter kjøper mel og mais til dagens pris, og spekulasjonen er med på å drive opp matprisene.

Matvarer
Foto: NRK

For verdens fattige fører de høye matprisene til sult og opprør. For finansspekulanter er det en mulighet til å tjene raske penger.

Prisdrivende faktor

Megler Torodd Eeg-Olsen i DnB Nor, sier råvarer er et område i vekst.

- De som klassifiseres som spekulanter eller de som handler i matvarer uten å ha det fysiske behovet for å handle vil kunne være en prisdrivende faktor i det kortsiktige bildet.

Men matvaremarkedet skiller ikke mellom dem som kjøper mat for å spise den, og dem som kjøper mat for å spekulere. Etterspørselen øker, og større etterspørsel driver prisene opp.

Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand er tydelig på hvem det rammer.

- For nordmenn har det veldig lite å si om ris stiger fra 100 kroner til 120 kroner for en kilo, men for en kineser eller en inder så kan det bety mye.

Lavt rentenivå over lengre tid har satt økonomien i høygir. Prisene drives opp - inflasjonen øker. Nå kommer regningen, og det har også investorene fått med seg.

- Når ser vi at dollaren faller, boligprisene faller og aksjene faller. Investorer vil ikke ha ting som faller, de vil ha ting som stiger, og da går de over på råvarer, sier Chen.

Veddemål

Det dreier seg om et veddemål om hvordan prisen på for eksempel hvetemel eller mais vil utvikle seg.

Spekulantene kjøper til dagens pris, og håper at prisen vil stige. Hvis prisen stiger, vinner de veddemålet og kan dermed tjene store penger på kort tid.

Finnes ingen enkel løsning

Men både Chen og Eeg-Olsen presiserer at spekulasjon kun kan forsterke den underliggende trenden - at det for tiden er for lite mat i store deler av verden.

- Spekulantane ser mye det som markedet ser, at det er for lite mat tilgjengelig, sier Eeg-Olsen.

Og det finnes ingen enkel løsning på verdens matkrise, det er ikke så mye som kan gjøres på kort sikt. Myndighetene i blant annet Kina har forsøkt både pris- og eksportreguleringer for å dempe prisveksten, men uten særlig hell.

Råvaremegler Torodd Eeg-Olsen tror ikke myndighetene vil lykkes bedre med å regulere spekulasjon.

- Det som begrenser denne handelen vil føre til uante konsekenser.