Hopp til innhold

Garantert bråk i Norske Skog

Styret i Norske Skog avgjør i dag om de går inn for et omfattende spareprogram, blant annet med produksjonskutt i Tsjekkia, Sør-Korea og en maskin på Follum.

Konsernsjef Christian Rynning Tønnesen i Norske Skog

Konsernsjef Christian Rynning Tønnesen i Norske Skog.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I dag er det styremøte i Norske Skog, et møte mange betegner som et skjebnemøte for selskapets fremtid.

Styret skal i dag avgjøre om de går inn for konsernledelsens forslag til et omfattende innsparingsprogram. Programmet omfatter kraftig produksjonskutt blant annet ved å stenge en fabrikk i Tsjekkia, en i Sør-Korea, og en maskin på Follum.

I tillegg skal eiendommer selges og administrasjonen slankes. Dette betyr blant annet at omlag tohundre personer mister jobben her i Norge. Gjeldstyngede Norske Skog rammes hardt av stor overproduksjon og overkapasitet i markedet, en dollar i fritt fall, synkende priser og dermed dårlig inntjening.

Dermed må selskapet gjøre dramatiske endringer. Spørsmålet er bare hva som er mest riktig og mest effektivt.

Står skulder ved skulder

Svært mange skogeiere, de såkalte strategiske eierne, som alltid har stått skulder ved skulder med ledelsen er uenig med ledelsen. De mener ledelsen ikke gjør nok, og at de tar feil grep. For som de sier: ledelsens program vil kjøre aksjekursen ytterligere ned, etter at aksjekursen allerede har falt 80 prosent på ett år.

Skogeierne frykter nå oppkjøp fra utlandet, og frykt for utflagging - noe som betyr trøbbel med tømmerleveranser for skogeierne.


Stora Enso er Norske Skogs største konkurrent. Her sitter Wallenberg-familien som stor eier.

Det er kjent at Wallenberg sammen med en annen stor konkurrent til Norske Skog, UPM Kymmina, forebereder et bud på Norske Skog.

Stordalen, Spetalen og Gusevik

Etter hva NRK kjenner til vil skogeierne ha Unionen med investorene Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen og Ove Gusevik inn i styrende organer, i første omgang inn i bedriftsforsamlingen, men også sansynligvis plass i styret.

De ønsker å gjøre selskapet tilnærmet gjeldsfritt. Det skal de gjøre blant annet ved å selge unna fabrikkene i Austral-Asia, selge eiendommer og slanke administrasjonen. Men de vil ikke redusere produksjonen i Norge ved å stenge ned maskiner eller fabrikkker her hjemme.

Dermed har de fått de ansatte med på sine planer, og nå også skogeierne - som mener sterkere lut må til enn hva ledelsen legger opp til.

Garantert bråk

Uansett hva styret gjør i dag, om de vedtar ledelsens forslag, eller om de går enda lenger, så bygger det opp til bråk under bedritsforsamlingens møte i neste uke.

Og allerde torsdag denne uka skal skogeierne møtes, et møte som garantert også vil ha høy temperatur.