Hopp til innhold

Krever gransking av pensjonsrot

Høyre krever at Riksrevisjonen gransker pengerotet i Statens Pensjonskasse som har rammet pensjonerte statsarbeidere.

Erna Solberg
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Lister som ikke ble spart på, gjorde at nesten 2000 tidligere statsarbeidere har fått for lite utbetalt i pensjon.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet har allerede bestemt at pensjonistene skal få utbetalt til sammen 234 millioner kroner som de har til gode. 

Foreldelsesfristen er satt til side, og dem det gjelder, vil få etterbetalt både pensjon og renter.

Høyres leder Erna Solberg mener det i tillegg er grunnlag for å undersøke hvorfor dette kunne skje og hvordan Statens Pensjonskasse har håndtert saken.

Partiet vil ta opp saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i neste uke.

- Mange av dem som ikke fikk pensjon, har jo forsøkt å påpeke at dette var feil, men de har opplevd at det tok forferdelig lang tid før det ble innrømmet at de hadde rett, sier Solberg til NRK.

- Må ikke skje igjen 

Hensikten med granskingen er å hindre at slike ting ikke skjer igjen. Kontrollsystemene må være på plass, og man må se på om strukturen til Statens Pensjonskasse er den riktige, påpeker Solberg.

HØR: Krever granskning av pensjonsrot

Statens pensjonskasse sier i dag at de jobber med å rydde opp i rotet med navnelistene og mener at noe lignende ikke kunne ha skjedd nå, fordi rutinene er blitt bedre.

 

Pensjonistene som ble offer for pensjonsrotet, har arbeidet i de tre militære bedriftene Horten Verft, Kongsberg Våpenfabrikk og Raufoss Ammunisjonsfabrikk. Det gjelder også ansatte i sivile virksomheter som NSB, Statkraft, Vegvesenet og Statens Kantiner.

Avisen Laagendalsposten på Kongsberg har avdekket listerotet i Statens Pensjonskasse på 1970, - 80 og -90-tallet.

Minst 110 pensjonerte statsarbeidere fra tidligere Kongsberg Våpenfabrikk har fått utbetalt mange millioner kroner for lite i pensjon.

Fornyingsdepartementet sier at rot også hos den enkelte arbeidsgivere har ført til at mange har gått glipp av pensjon fra Statens Pensjonskasse.  

Statsarbeiderne skal få pensjonen sin