Hopp til innhold

Uaktuelt å erstatte kroner med euro

Islands statsminister Geir Haarde sier til NRK at det er en usannsynlig løsning at Island skal innføre euro.

Geir Haarde

Statsminister Geir Haarde

Foto: NRK

Han sier landet ikke vil ta i bruk euro som betalingsmiddel i stedet for islandske kroner uten at landet samtidig er medlem av EU. 

Han mener også at en slik overgang ville være praktisk umulig å gjennomføre.

Sammen med Norge og Lichtenstein står Island land i dag utenfor EU, men landet har, som Norge, sin EØS-avtale. Island er også med i Schengen-samarbeidet.

Sentralbanken sier nei

I dag er det en rekke islandske bedrifter, spesielt eksportbedrifter, som fører sine regnskaper i utenlandsk valuta. De fleste som gjør det, gjør det i amerikanske dollar. Noen gjør det også i norske kroner.

Islandske eksportbedrifter har gjerne villet ta i bruk euro i stedet for islandske kroner. De hevder at en slik linje vil gjøre dem sterkere konkurransemessig.

Den islandske sentralbanken er imidlertid i mot en slik holdning. Det har også vært antydet at en del selskaper kunne tenke seg å lønne sine ansatte i euro.

Også denne holdningen møter motstand fra sentralbanken.

Island har passert Norge

Statsminister Geir Haarde sier til NRK at han i dag vil betegne Islands økonomiske stilling som sterk. Landet har så godt som ingen statsgjeld, og islendingene har fått styrket sin kjøpekraft.

Island har også passert Norge og havnet øverst på pallen når det gjelder statistikken over hvilke land i verden det er best å bo i.

Når norske turister i dag besøker Island, kan de i større islandske forretninger gjerne betale med islandske kroner, norske kroner eller med euro.

Les også: Norge er ikke lenger best i verden

Hør: Island best i verden