Hopp til innhold

- Hydros milliondryss ulovlig

Hydros styreleder hadde ikke lov til å betale ut så mye som 210 millioner til toppsjefene i forbindelse med avviklingen av opsjonsordningen, mener juseksperter. 

 Eivind Reiten (t.h) og Jan Reinås

Hydros styreleder Jan Reinås og konsernsjef Eivind Reiten.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ekspertene mener styret betaler ut mye mer penger for sjefenes opsjoner enn hva de har fullmakt til fra Hydros generalforsamling, skriver Aftenposten og E24.

Særlig Hydro-sjef Eivind Reiten og konserndirektør Tore Torvund, skal ha fått langt mer enn hva som er nedfelt i opsjonsprogrammet som generalforsamlingen har gitt grønt lys til.

Onsdag ble det kjent at Reiten får 28 millioner og Torvund 24 millioner når Hydros opsjonsordning nå opphører.

Så mye kan de ikke få, mener Hugo Matre. Han er førsteamanuensis i selskapsrett ved Universitetet i Bergen og har interessert seg spesielt for fusjonen mellom Statoil og Hydro.

– Fusjonen er vedtatt av generalforsamlingen, og dersom håndteringen av opsjonene hadde inngått som en del av beslutningsgrunnlaget til generalforsamlingen da de vedtok fusjonen, hadde dette vært greit. Men jeg har ikke sett noe til fullmakter eller redegjørelser om opsjonene, sier han.

Matre får støtte av førsteamanuensis Ole Tom Ones ved Norges Handelshøyskole.

– Jeg ville ikke sittet i styret og bestemt dette og så betalt ut så store beløp av selskapets penger uten å ha generalforsamlingen med meg. Styret må lage en innstilling, som så legges fram for godkjenning i generalforsamlingen, sier han.