Hopp til innhold

Medietilsynet godkjenner A-pressens kjøp av Edda Media

Medietilsynet tillater A-pressens oppkjøp av Edda Media under forutsetning av at aviser selges.

Thor Gjermund Eriksen

A-pressens konsernsjef Thor Gjermund Eriksen har fått ja fra Medietilsynet til å kjøpe Edda Media. Dermed er siste hinder ryddet av veien før fusjonen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Medietilsynet har godkjent A-pressens kjøp av Edda Media.

Forutsetningen er at A-pressen selger avisene Smaalenenes Avis i Askim, Østlandets Blad i Ski, Rakkestad Avis, Enebakk Avis, Ås Avis og Vestby Avis. Målet er å redusere konsernets eierandel i medieregionen Østviken.

I tillegg har Konkurransetilsynet pålagt A-pressen å selge Demokraten i Fredrikstad og Varden i Skien.

– Etter Medietilsynets vurdering vil salgene av disse avisene medføre at det blir et tilstrekkelig mangfold av eiere i medieregionene Østviken og Vestviken, sier Tom Thoresen.

Medietilsynet sier i pressemeldingen at det i vurderingen har lagt vekt på at avisene som skal selges skal kunne drives videre som levedyktige avisforetak.

Det er derfor blant annet stilt vilkår om at noen av avisene må selges samlet.

– Minnelig løsning

Godkjenningen var i tråd med det som var ventet på forhånd, etter at Medietilsynet og A-pressen har forsøkt å finne en minnelig løsning.

– Etter medieeierskapsloven har Medietilsynet en plikt til å forsøke å komme frem til en minnelig løsning med kjøperen før vi griper inn, sier Tom Thoresen, direktør i Medietilsynet.

Da oppkjøpsplanene ble kjent i desember i fjor var Medietilsynet svært lunkne til planene, og varslet et mulig forbud mot kjempehandelen.

Medietilsynet og A-pressen har derfor hatt flere møter for å drøfte mulige løsninger.

De mer enn 1,7 milliarder kronene oppkjøpet kostet er allerede overført til Mecom. Men gjennomføringen av fusjonen har vært på hold i påvente av en godkjenning fra Medietilsynet.

LES OGSÅ: D-dag for A-pressen og Edda

LES OGSÅ: A-pressen har kjøpt opp Edda Media

– Vi kjøpte Edda Media med ønske om å få med alle avisene videre. Jeg beklager at det ikke er mulig, for det er flotte og gode lokalaviser alle sammen. Nå starter vi umiddelbart arbeidet med å finne gode eiere til disse avisene, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen.

K-tilsynet krevde avis-kutt

I juni godkjente Konkurransetilsynet oppkjøpet av Edda Media fra britiske Mecom.

Konkurransemyndighetene forutsatte imidlertid at Varden eller Telemarksavisa, samt Demokraten ble solgt.

LES OGSÅ: Konkurransetilsynet godtar avisoppkjøp

Begrunnelsen var at oppkjøpet av Edda Media ifølge tilsynet vil begrense konkurransen vesentlig i annonsemarkedet i Telemark og Fredrikstad, samt i nyhetsmarkedet i Telemark.

A-pressen har fra før inngått en avtale om å selge Demokraten til Agderposten og Tanke Media, en avtale som allerede er godkjent av Konkurransetilsynet.

LES OGSÅ: Håper de er villige til å satse

– Etter vår vurdering vil det nå komme inn en ny eier med konkurransekraft både redaksjonelt og finansielt. Dette kjøpet løser de konkurranseproblemer tilsynet har vært bekymret for i dette området, sa konkurransedirektør Christine B. Meyer i juni.

Det fantes ingen tilsvarende avtale for noen av telemarksavisene. Konkurransetilsynet påla derfor A-pressen å finne en egnet kjøper av enten Varden eller Telemarksavisa.

Det store spørsmålet har vært hvilke betingelser Medietilsynet ville sette for å godkjenne kjempehandelen.