Hopp til innhold

– De fine minnene blir enda lysere etter det som har skjedd

For Anniken Huitfeldt er Utøya det eneste riktige stedet å være 22. juli. Kulturministeren mener det er enda viktigere å ta vare på det fine ved øya etter terrorangrepet.

Anniken på Utøya 1996

GLEDE: I 1996 danset den tidligere AUF-lederen og nåværende statsråden Anniken Huitfeldt på Utøya. Massakren på øya gjør at hun setter enda mer pris på det fine hun opplevde der.

Foto: Hansen, Helge / NTB scanpix

22. juli i fjor satt statsråden på et hotellrom i Molde da nestlederen AUF, Åsmund Grøver Aukrust, ringte og fortalte at det pågikk skyting på Utøya.

Fra det øyeblikket hadde den tidligere AUF-lederen bare én tanke i hodet: Å komme seg til Sundvolden så fort som mulig.

– Det er AUFer jeg er, og når det skjedde noe på det stedet så måtte jeg dra dit, sier Huitfeldt til NRK.no nesten ett år etterpå.

Reiste til Sundvollen for å hjelpe

Hun fikk plass på et postfly og var blant de første fra Arbeiderpartiet som kom til hotellet der AUFerne var samlet om kvelden 22. juli.

På samme tid satt hennes etterfølger som AUF-leder, stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen, hjemme hos kjæresten i Ski og fulgte sjokkert med på meldingene som strømmet inn fra Utøya. Da politiet bekreftet at det pågikk skyting på AUFs øy i Tyrifjorden, tok også hun turen til Sundvollen for å bistå delegasjonen fra Sør-Trøndelag.

Samme ettermiddag skulle de begge være med i en reportasje på NRK.no om at Utøya er Norges beste sjekkested for unge sosialdemokrater.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Eva Kristin Hansen, Jagland, Utøya 2002

UNG SJEF: - Jeg hadde mine beste somre fra Utøya, sier Eva Kristin Hansen. Her sammen med daværende Ap-leder Thorbjørn Jagland i 2002.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Deres historier om glade sommerdager på Utøya står i en enorm konstrast til terrorangrepet ungdommene ble utsatt for fredag 22. juli.

– Alt er spennende, man møter folk fra hele landet og får nye venner, det er utrolig artig, sa Eva Kristin Hansen.

– Det var spennende å bli kjent med eldre gutter fra andre steder, som snakket med meg på en voksen måte, røpte Anniken Huitfeldt.

– Jeg husker at jeg sa at det var trygt

I dag husker hun best at hun snakket om hvor trygg og selvstendig hun følte seg da hun deltok på sin første leir som 16-åring.

Pedersen og Huitfeldt, 23. juli 2011

SORG: Huitfeldt reiste rett til Sundvollen da hun fikk høre om skytingen på Utøya. Her sammen med AUF-leder Eskil Pedersen den 23. juli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Med gråt i stemmen forteller Huitfeldt at NRK-intervjuet om lykkelige stunder på Utøya surret i bakhodet da hun trøstet foreldrene som forgjeves ventet på at sine sønner og døtre skulle dukke opp på Sundvollen.

– Jeg har tenkt mye på det jeg sa til deg, om at det var så trygt der. Det var ikke det da – da var det det verste stedet man kunne være, sier hun.

Hun er glad for å høre at det gikk bra med kjæresteparet som NRK intervjuet på Utøya 22. juli i fjor. Emma Auran Christensen og Eirik Schrøder kom seg unna massakren, og bor nå sammen i Trondheim.

– De kjærlighetshistoriene er sterkere nå, etter det som har skjedd. Det blir enda viktigere å få fram det fine som har skjedd der.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Emma og Eirik 2011

OVERLEVDE: Emma Auran Christensen og Eirik Schrøder kysset til ære for NRKs fotograf på Utøya den 22. juli i fjor. Timer senere rømte de fra øya for å unnslippe massakren.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Eva Kristin Hansen husker at Eirik Schrøder, som leder Trondheim AUF, var én av de første hun møtte på Sundvollen. I løpet av natta forsøkte hun å få oversikt over hvordan det hadde gått med ungdommene fra Sør-Trøndelag. Tidlig om morgenen lørdag 23. juli møtte hun politiet for å sammenligne lister.

Sørget for at de overlevende kom seg hjem

Bak hvert navn sto det enten «Sundvollen», «sykehus», «savnet» eller «død».

– Det var surrealistisk. Der sitter du en morgen og ser gjennom hefter med navn på ungdommer fra Utøya, som du skal kvittere ut, sier Hansen.

Hun husker at hun håpet at det skulle stå «sykehus» bak dem hun ikke hadde sett på Sundvollen. Men fem ungdommer fra hennes fylke ble drept på Utøya.

– Katastrofen var et faktum, sier hun.

Hansen sørget for at sørtrønderne som overlevde fikk skyss hjem i en buss til Trondheim. Anniken Huitfeldt brukte tida si på å trøste livredde foreldre som hadde møtt opp på Sundvollen for å finne barna sine.

– Jeg trodde jeg skulle være der som AUFer, men jeg endte opp med å identifisere meg mest med foreldrene som sto der, både de som fikk tilbake barna sine, og de som ikke fikk tilbake barna sine, sier hun.

– Minnene er litt ødelagt

For de to tidligere AUF-lederne er det fortsatt vanskelig å ta innover seg det grusomme som skjedde på Utøya.

– Jeg har mine beste minner derfra, og det blir så feil at det skjedde der, jeg klarer nesten ikke forholde meg til det, sier Eva Kristin Hansen.

Begge er klare på at det er opp til framtidige AUF-generasjoner å bestemme hva som skal skje med Utøya i tida framover. Anniken Huitfeldt har stor forståelse for at AUF har bestemt seg for å rive Kafébygget der 13 personer ble drept.

– I de rommene har vi hatt møter og kurs, og jeg har holdt taler der. Men det har skjedd forferdelige ting der, som gjør at de kan ikke brukes på samme måte som før, sier hun.

– Er det mulig å ta Utøya tilbake?

– Det mener AUF, og det er opp til dem. Men det er ikke vi som bare har gode minner derfra som skal bestemme.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Anniken Huitfeldt Utøya 1999

RIVES: Her er 1999 daværende AUF-leder Anniken Huitfeldt på vei til talerstolen i Kafébygget for å åpne årets leir. - Det er umulig å holde møter der nå, etter det grusomme som skjedde, sier hun i dag.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Samtidig er hun opptatt av at de gode historiene fra Utøya må få lov til å leve videre.

– De som ikke har vært der forbinder Utøya med noe forferdelig vondt, og det gjør jeg også i dag. Men de gode minnene har blitt enda sterkere, og de gode historiene har blitt enda lysere og enda finere, sier statsråden.

Men Eva Kristin Hansen legger ikke skjul på at det kan være smertefullt å tenke på sommeridyllen på Utøya.

Anniken Huitfeldt, AUFs julesamling i Oslo Domkirke

SAMHOLD: Kulturminister Anniken Huitfeldt tente lys under AUFs julesamling i Oslo Domkirke i desember i fjor. Ved siden av henne står generalsekretær i AUF, Tonje Brenna.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg har så mange fantastiske minner, men de har blitt litt ødelagt. Jeg klarer ikke tenke på det gode uten å tenke på det vonde, sier hun.

Til Utøya for å sørge

Søndag skal de begge tilbake til sin ungdoms paradis for å minnes de som ble drept under terrorangrepet i fjor.

– Jeg føler at det blir godt å være tilstede for andre. Jeg har gode minner derfra selv, og nå skal jeg støtte dem som har forferdelige minner derfra og som har mistet barna sine der – det er det eneste stedet jeg vil være den 22. juli, sier Huitfeldt.


AKTUELT NÅ