Hopp til innhold

Streiken i kommunene er over

Onsdag morgen ble også partene i Oslo kommune enige.

kommunestreiken slutt

Gunn Olander (t.h.) i YS Kommune og Mimi Bjerkestrand fra Unio kommune kunne tirsdag kveld konstatere at streiken i kommunesektoren er over, etter at partene i oppgjøret godtok skissen til løsning som riksmekleren la fram tidligere på dagen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sent tirsdag kveld ble det klart at kommunestreiken er over. LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne er blitt enige med arbeidsgiverne, og de streikende i kommunene skal være tilbake på jobb onsdag.

Tidlig onsdag morgen ble det klart at streiken er over også i Oslo kommune.

– Nå kommer vi til å ta kontakt med alle som er rammet så fort som mulig, slik at vi kommer tilbake så fort som mulig. Det er vanskelig å si eksakt når skoler og barnehager kan åpne. Foreldre bør følge med på nettsider og nyheter, sier finansbyråd Kristin Vinje til NRK.

Dermed er det kun Unio-Stat som fortsatt er i streik.

Vekterstreiken fortsetter

Oppgjøret har en total ramme på 4,07 prosent, det samme som i LO og YS godtok i oppgjøret i staten.

Unio har fortsatt litt over 3000 streikende i staten. Dermed blir det fortsatt dårlig med værmeldinger fra statsmeteorologene, og mange politiansatte, forskere, prester, sykepleiere og fysioterapeuter i staten møter fortsatt ikke på jobb.

Blant de private har fortsatt Norsk Arbeidsmandsforbund flere hundre vektere ute i streik, noe som skaper store problemer i flytrafikken.

– Glad for at konflikten er over

Når kommunestreiken nå er over betyr det at blant annet lærere, førskolelærere, assistenter, sykepleiere, ansatte i kommuneadministrasjoner og renholdere i kommunene skal møte på jobb som normalt onsdag morgen.

Administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng sier oppgjøret er i ytterkanten av hva kommunesektoren kan bære, uten at det i for stor grad går på bekostning av de oppgavene kommuner og fylkeskommuner skal løse for innbyggerne.

– Nå er vi imidlertid først og fremst glad for at konflikten er over, og at innbyggerne igjen skal få de tjenestene de har krav på, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng, i en pressemelding.

– Vi har fått gjennomslag for vårt viktigste krav om at utdanning skal lønnes bedre, sier forhandlingsleder i Unio, Mimi Bjerkestrand

I gjennomsnitt vil Unios medlemsgrupper etter dette sentrale oppgjøret få en lønnsvekst på om lag 20 000 kroner. I tillegg skal det forhandles lokalt om lokale lønnstillegg.

– Vi har gjennomført en nødvendig streik og er glad for at den nå er over, sier Bjerkestrand.

– Streiken lønte seg

Forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune er også fornøyd og sier at dette viser at streiken lønte seg

– Streiken har gitt et løft for fagarbeiderne i kommunene med et tillegg på inntil 18.800 kroner, sier forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune i en pressemelding.

YS i streik

KOMMUNESTREIKEN ER OVER: Forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune sier streiken lønte seg for de ansatte.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Delta og YS i streik

De streikende i kommunene skal være tilbake på jobb onsdag.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hun legger til at det dermed blir mer attraktivt for ufaglærte kommuneansatte å ta fagbrev.

– De er den viktigste rekrutteringskilden for fremtidige fagarbeidere i kommunene, sier hun.

– Streiken har gitt gjennomslag for at lønnsutviklingen for kommuneansatte skal holde tritt med lønnsutviklingen for ansatte i privat sektor både i år og fremover, fortsetter hun.

Alle kommuneansatte får et lønnstillegg på 2,7 prosent eller minst 12.000 kroner.

Olander er også tilfreds med at de ikke ble noe at forslaget om å øke helgejobbingen for turnusarbeiderne.

– Ingen tvinges til å jobbe mer enn hver tredje helg og det har vært et viktig prinsipp for YS Kommune, sier Olander.

Vekterstreik på Gardermoen

Vekterne streiker fortsatt, og det er ventet kaos på flere flyplasser i morgen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Kø på Gardermoen

På Gardermoen har det på enkelte tidspunkt vært langt over én times ventetid i sikkerhetskontrollen.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Vekterne streiker fortsatt – venter flykaos onsdag

Det var tirsdag ingen tegn til noen tilnærming mellom partene i konflikten i vekterstreiken; Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer vekterne og arbeidsgivermotparten NHO Service.

Norsk Arbeidsmandsforbund tar ut ytterligere 450 vektere onsdag. Oslo Lufthavn Gardermoen er en av flyplassene som blir hardest rammet. Men fem andre flyplasser vil onsdag være helt stengt. Det er Sandnessjøen, Alta, Kristiansund, Førde og Leknes.

De øvrige lufthavnene som er rammet av streiken vil ha betydelig redusert kapasitet. Noen stenger sikkerhetskontrollen deler av dagen.

LES: Er du rammet av flykaos? Dette er dine rettigheter

Foruten problemer på flyplassene begynner vekterstreiken å få andre konsekvenser rundt om. Blant annet Oslo Sentralstasjon og flere kjøpesentre merker at vektere er i streik.

AKTUELT NÅ