Hopp til innhold

Bolivia-tiltalt innrømmer å ha sendt «sex og penger»-SMS-ene

En 23 år gammel kvinne som nå står tiltalt i Oslo tingrett, innrømmer å ha sendt en SMS til kvinnene som ble arrestert i Cochabamba. Men hun hevder at hun ble diktert innholdet i meldingen.

Tiltalt i Cochabamba-saken

Den 23 år gamle tiltalte kvinnen fortalte i Oslo tingrett hvordan hun ble kjæreste med Augusto Toro-Blacutt og flyttet med ham til Bolivia.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

23-åringen var en periode sammen Augusto Toro-Blacutt, som opprinnelig ble idømt en fengselsstraff på 20 år i Bolivia. Han sitter fremdeles fengslet i Cochabamba.

Også Toro-Blacutts onkel Alex Ramiro Blacutt ble dømt strengt i saken i Bolivia.

Fem personer er tiltalt i Oslo tingrett nå. Fire av disse er tiltalt for å tilhøre en organisert kriminell gruppe, og påtalemyndigheten bruker derfor mafiaparagrafen i saken.

Si dere har penger, det er det de vil ha. Ta i bruk alt du kan, sex, penger, alt.

SMS i Cochabamba-saken

– Han har løyet mye til meg

Den 23 år gamle kvinnen forteller i retten om hvordan de to kom til å bli kjærester, og hvordan de etter hvert kom frem til å bo sammen i Bolivia en periode. Hun ønsket opprinnelig å danse, men satte disse planene på vent for å være sammen med Toro-Blacutt i Sør-Amerika.

Alex Ramiro Blacutt

Alex Ramiro Blacutt ble dømt i Cochabamba i april 2010.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Da de to var i Bolivia sammen var Toro-Blacutt mye på farten, ifølge ham selv fordi han var involvert i kjøp og salg av eiendommer. At han også reise til utlandet - av ukjente grunner - visste 23-åringen ikke noe om. En tur til Brasil fikk hun først vite om i retten nå, forteller hun.

Hun forteller også om at kjæresten hennes ikke var ærlig om når han hadde gjort det slutt med en tidligere kjæreste. Toro-Blacutts tidligere forhold skal ikke ha tatt slutt før flere måneder etter at den tiltalte 23-åringen flyttet til Bolivia.

– Han har løyet til meg om veldig mange ting, sier hun på spørsmål fra statsadvokat Petter Mandt.

Satt på skjønnhetssalong i Santa Cruz

23-åringen ble etterlyst like etter at de tre norske kvinnene - Madeleine Rodriguez, Stina Brendemo Hagen og en nå 21 år gammel kvinne fra Lillesand - ble arrestert med 22,4 kilo kokain på Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba 19. mai 2008.

Hun forteller i retten at hun selv leste nyhetene om at hun var etterlyst, og at hun i mediene ble omtalt som «skuespilleren» på grunn av en liten rolle hun hadde hatt i en film.

I retten forteller hun at da de tre norske kvinnene bra arrestert i Cochabamba, var hun selv på en skjønnhetssalong i den bolivianske byen Santa Cruz sammen med tanten til Toro-Blacutt. Denne tanten fikk plutselig en telefon om hva som hadde skjedd.

Tiltalen av skuespilleren i Cochabamba-saken

Tiltalen av hun som ble kalt «skuespilleren» i Cochabamba-saken.

Foto: Boliviansk politi/privat

Innrømmer SMS-ene

23-åringen forklarer i retten at det var mye som var kaotisk denne dagen, og at mye av dagen gikk med på å sitte i telefoner til og fra Norge.

Rundt 23 minutter etter at Hagen, Rodriguez og Lillesand-kvinnen ble pågrepet, hadde hun blant annet en telefonsamtale med Toro-Blacutt. Litt senere fikk hun kontakt med Ramiro, som skal ha diktert henne de kjente SMS-ene i saken.

23-åringen skal ha spurt Ramiro hva hun kunne gjøre for å hjelpe sin venninne Rodriguez, ifølge henne selv fordi hun tenkte på at hun bare burde komme seg på flyet til Norge sammen med sin to år gamle datter som var med på turen.

Ramiro skal ha bedt henne sende en SMS til Rodriguez. Hun sier at hun ikke husker eksakt innholdet i SMS-ene.

– Jeg ble diktert meldingen om at de norske kvinnene som ble arrestert i Cochabamba skulle bruke sex og penger for å komme seg ut av knipen, sier den 23 år gammel kvinnen.

Første gang hun forteller om SMS-ene

– Jeg tenkte ikke at det var noe galt i å sende denne meldingen, sier 23-åringen om SMS-ene.

Hun innrømmer i retten å ha avgitt en feilaktig forklaring i saken tidligere. Grunnen til det sier hun var fordi hun syntes det var vanskelig å vitne mot en person hun hadde mye felles med, og at hun ikke ønsket at noe hun sa skulle bli brukt mot Toro-Blacutt.

– Jeg har ikke forklart sannheten om SMS-ene før. Grunnen til det er at jeg da har måttet fortelle sannheten om Ramiro. Det har jeg ikke vært klar for før, og vet ikke om jeg er klar for ennå, sier 23-åringen.

Politiadvokat Joakim Staff og statsadvokat Petter Mandt

Politiadvokat Joakim Staff og statsadvokat Petter Mandt er aktorer i Cochabamba-saken i Oslo tingrett.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

De fem tiltalte i Cochabamba-saken:

De tiltalte i Oslo tingrett er tiltalt for som «en organisert kriminell gruppe ulovlig å ha forsøkt å innføre narkotika eller medvirket til dette, og overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum». De er også tiltalt for hvitvasking og heleri:

Mann (26) - er tidligere dømt i en annen sak med forbindelser til Cochabamba-saken. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Mann (21) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og for å ha stått for veksling og overføring av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Mann (25) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og ha stått for veksling av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Kvinne (23) - kjæreste med Bolivia-dømte Augusto Toro-Blacutt. Har i en liten periode sittet i varetekt i Norge, etter at hun en tid oppholdt seg i Danmark mens norsk politi lette etter henne. Skal ha vært til stede under det første fengslingsmøtet etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet i Cochabamba, visstnok i forkledning. Skal ha vært kvinnen som Rodriguez utvekslet SMS-er med etter pågripelsen, der det ble oppfordret til at de tre norske kvinnene skulle gjøre hva som helst - «bruk sex, bruk penger» - for å slippe ut av knipen. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Kvinne (21) - rømte fra Cochabamba til Norge i februar 2010. Ble arrestert sammen med Hagen og Rodriguez i mai 2008, men har hele tiden sagt seg uskyldig og lagt skylden på de to andre norske kvinnene. En del av rettssaken i Oslo vil være viet saken mot henne. Hun er ikke siktet for å ha unndratt seg rettsforfølgelse i Bolivia. Skal ifølge tiltalen ha forsøkt å innføre 22,4 kilo kokain med fly fra Bolivia til Norge.

AKTUELT NÅ