Hopp til innhold

– Vi flyr og bomber mindre i Libya

Norge vil fortsette deltakelsen i Libya-krigen, men oppdraget er mindre enn før, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Morten Haga Lund og Grete Faremo

Nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, Morten Haga Lunde og forsvarsminister Grete Faremo sier de vil gi mer informasjon om det norske bidraget i Libya.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Forsvarsministeren prøvesitter F-16-fly

Forsvarsminister Grete Faremo besøkte i mars den norske styrken på Kreta. Her prøvesitter hun et av F-16-flyene.

Foto: Forsvaret / Scanpix
Norsk F-16 fly tar av fra Souda, Kreta

Norsk F-16 fly tar av fra Souda, Kreta.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret

Forsvarsdepartementet og Forsvarets operative hovedkvarter inviterte i dag til pressemøte for å informere om det norske Libya-bidraget.

Forsvarsministeren forteller at det norske bidraget vil forbli uendret, men at oppdraget var større for for noen uker siden.

– Vi kommer til å fortsette som før med vår deltakelse i Libya, men vi har flydd og bombet mindre den siste tiden, opplyser Faremo.

LES: Norge sier aldri nei til Libya
LES OGSÅ:
– Svært sannsynlig at NATO ber Norge om Libya-soldater

Kritisert for hemmelighold

Regjeringen og forsvarsministeren har tidligere blitt kritisert av blant andre Amnesty for nettopp å ha vist for liten grad av åpenhet rundt de norske bombetoktene i Libya.

Det danske forsvaret oppdaterer til sammenligning sine nettsider daglig med detaljerte rapporter fra sine tokt.

LES: Lukket norsk forsvar - åpent dansk

Nå sier Faremo at også Det norske forsvaret vil legge ut informasjon på forsvarets hjemmesider.

– Vi ønsker å være åpne om våre internasjonale operasjoner. Forsvaret vil gi konkret og ukentlig informasjon om Libya-oppdraget fremover, sier Faremo på dagens pressemøte.

– Det gjelder informasjon om hvilke tokt norske styrker har vært med på, forteller statsråden.

Mottok truende brev

Men forsvaret kommer fortsatt ikke til å gi ut detaljert informasjon om hvilke områder som har blitt bombet av norske styrker.

– Jeg har selv mottat truende brev på grunn av Libya-bidraget. Jeg er en offentlig person, så det er i orden. Men vi ønsker ikke den type fokus på våre soldater. Vi vil ikke at de skal bli utsatt for personlig hevn, sier generalmajor og nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, Morten Haga Lunde.

Lunde tror et åpent samfunn med bruk av Twitter og Facebook ville ført til at informasjon om hvilke soldater som sto bak ulike angrep ville spredt seg raskt.

– Krigen har gitt uttelling

Regjeringen opplyste 28. mai at norske soldater frem til da bombet 335 mål i Libya siden de innledet offensiven i mars i år.

Tallene viser at de norske jagerflygerne har satt 36 stridsvogner ut av spill, og også gjennomført en rekke angrep mot sambandsmaster og ammunisjonslagre.

– Hvordan får dere informasjon om bombemål?

– Den får vi blant annet via overvåking, elektroniske innsamlingsmetoder og fra folk som er motstandere av Gaddafi, sier Lunde.

Han mener at Norges innsats så langt har gitt uttelling.

– Vi som nasjon driver ikke med telling av antall drepte i Libya. Jeg synes vi har oppnådd gode resultater i Libya. Benghazi er fri. Havnen er åpen igjen, sier Lunde.

AKTUELT NÅ