Hopp til innhold

Frifinnelse for Siemens

Siemens Business Services AS er i Oslo Tingrett i dag frifunnet for tiltalen om forsettelig grovt bedrageri av 60 millioner kroner.

Tingretten kom imidlertid frem til at SBS hadde gjort seg skyldig i ett tilfelle av grovt uaktsomt bedrageri, men fant likevel ikke grunn til å anvende foretaksstraff mot selskapet.

Saken dreide seg om anklager mot Siemens Business Services (SBS) om å ha overfakturert Forsvaret i perioden 2000 til 2005 i forbindelse med innføringen av nytt IT-system.

– Saken har vært en stor belastning for selskapet og våre medarbeidere. Derfor er vi meget tilfreds med at retten har sluttet seg til SBS' forståelse av de faktiske forhold i saken, sier administrerende direktør Per Otto Dyb i Siemens i en pressemelding.

I november i fjor avviste selskapet en foretaksbot fra Økokrim på 9 millioner kroner.

– Dette bekrefter at det var riktig av selskapet vårt ikke å vedta dette forelegget den gang, sier Dyb.

– Venter litt med feiringen

Siemens har også tidligere tilbakebetalt 75 millioner til Forsvaret, men de mener nå dommen viser at det ikke var grunnlag for dette.

Partene har nå to ukers ankefrist i saken.

– Vi vil vente med å feire til dommen er rettskraftig, sier direktøren.

Får også kritikk

Økokrim skriver dette i sin pressmelding i ettermiddag:

– Tingretten kom til at SBS hadde gjort seg skyldig i ett tilfelle av grovt uaktsomt bedrageri (strl. § 271 a) og at SBS dessuten hadde feilfakturert Forsvarert med om lag 14 millioner kroner.

– Retten fant det forøvrig bemerkelsesverdig at ledelsen i SBS ikke hadde hatt et mer bevisst forhold til verderlagsbestemmelsene i kontrakten og påpekte at den interne kontrollen i SBS generelt hadde vært svak. Det ble også vist til at det forelå mangelfulle rutiner og prosedyrer, samt sviktende intern kommunikasjon ved gjennomføringen av prosjektet.

Omfattende sak

Saken har sin bakgrunn i at Forsvaret fra 1. oktober 2000 og ut 2005 mottok datautstyr og annet fra SBS i henhold til IKT-kontrakter for vel 1,3 milliarder kroner.

Forholdet ble offentlig kjent via en varsler, og et utvalg som i etterkant ble nedsatt – Dalseide-utvalget – konkluderte med at Siemens-selskapet hadde overfakturert Forsvaret med minst 60 millioner kroner.

Deretter ble SBS 10. desember 2007 ilagt et forelegg på 9 millioner kroner, som de senere nektet å betale.

Les også: Siemens-topper går