Hopp til innhold

Straffes ikke for flukten

Lillesandskvinnen som rømte fra en kokaintiltale i Bolivia i fjor, må møte i retten i Norge, men straffes ikke for flukten fra Bolivia.

Tiltalt Lillesand-kvinne utenfor tinghuset i Cochabamba, Bolivia

Den tiltalte kvinnen fra Lillesand får trøst av sin mor utenfor tinghuset i Cochabamba (arkivfoto).

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Mandag 19. mai 2008 ble tre norske kvinner stoppet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22,4 kilo kokain gjemt i bagasjen.

Petter Mandt

Statsadvokat Petter Mandt sier flukten fra Bolivia ikke resulterer i noen straff her hjemme i Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Fredag bestemte Riksadvokaten at fem personer må møte i retten her, tiltalt for å ha medvirket til forsøket på å smugle narkotikaen til Norge. De tiltalte er to kvinner og tre menn.

– De har forskjellige roller og vi mener de på forskjellige måter har medvirket til å forsøke å innføre denne mengden narkotika, sier statsadvokat Petter Mandt til NRK.

En av de tiltale er en av de tre norske kvinnene som ble arrestert i Cochabamba i 2008. Den nå 21 år gamle kvinnen fra Lillesand rømte fra Bolivia før hun ble dømt der.

Les også: Flykta frå Bolivia til Noreg

Hun slapp ut fra varetekt i fengselet mot kausjon og meldeplikt, men klarte i februar i fjor å flykte fra landet med nødpass i nytt etternavn.

Ikke straffbart å rømme

– Etter norsk rett så er det ikke straffbart å rømme fra tiltale i et annet land og til Norge. Da kan man ikke straffes for det, sier Mandt.

De to andre kvinnene, Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen, ble i april i fjor dømt til fengsel i 13 år og fire måneder for smuglingsforsøket. Straffene ble senket noe i ankesakene i høst.

Les også: Dømt for kokainsmugling i Bolivia

Rettssalen i Cochabamba

De to andre kvinnene ble sammen med flere andre dømt til lange fengselsstraffer i en rettsak i Bolivia som ble fulgt tett av norsk presse.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Lillesandskvinnen har hele tiden hevdet hun er uskyldig og at hun ble lurt inn i saken. Hun hevder hun trodde hun dro på reise til Spania, og at hun skulle male hus.

Kripos avsluttet etterforskningen av kokainsaken i november i fjor.

– Hun bestrider anklagen og anser seg uskyldig, sier lillesandskvinnens forsvarer Carl Bore.

Carl Bore (pressebilde)

Advokat Carl Bore forsvarer Lillesandskvinnen som nå må møte som tiltalt i Oslo tingrett.

Foto: Ellen Jarli (pressebilde)

– Hun har medelt meg at dette er noe hun helst ville vært foruten, men hun er samtidig klar til å kjempe for sin fremtid ved domstolen når rettssaken starter der.

Påtalemyndigheten mener overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum narkotika og strafferammen for det er 3-15 års fengsel . Et forsøk på å smugle skal straffes mildere enn om det var blitt fullendt.

Organisert kriminalitet

De fire andre tiltalte kan også få skjerpede straffer fordi påtalemyndigheten mener forbrytelsen har skjedd som del av virksomheten til en organisert kriminell gruppe (paragraf 60a). Dermed øker strafferammen med fem år til en maksimumsstraff på 20 år. Lillesandskvinnen er ikke tiltalt etter den paragrafen og risikerer 15 års fengsel etter tiltalen.

– Min klient er den eneste i hele dette sakskomplekset som ikke anses delaktig i organisert kriminalitet. Dette bekrefter at hun ble holdt helt utenfor den kriminelle aktiviteten og helt og holdent ble ført bak lyset, sier Carl Bore.

Den andre kvinnen som er tiltalt har tidligere blitt omtalt som «skuespiller» i norsk presse fordi hun har hatt mindre roller i flere norske filmer. Hun meldte seg selv for politiet i Danmark, og reiste frivillig til Norge i mai 2009.

Fra Facebook-siden til de mistenkte i kokain-saken i Bolivia

Bilde av den tiltalte 23 år gamle kvinnen og kjæresten som sitter fengslet i Bolivia.

Foto: Faksimile:Facebook / NRK

23-åringen er kjæreste med den norsk-bolivianske mannen som er dømt i Bolivia for å ha organisert smuglingen. De to var i Bolivia på samme tid som de tre norske kvinnene.

– Hun nekter straffskyld, sier advokat Morten Furuholmen.

– For hun har ikke reist til Sør-Amerika for å medvirke til nartikainnførsel. Hun står ikke ansvarlig for andre personers agenda eller handlinger.

– Det har i andre saker av retten blitt påpekt at påtalemyndigheten har påberopt paragraf 60a (red: del av en organisert kriminell gruppe) uten at det har vært grunnlag for det. Og jeg for min del vil ikke bli overrasket om retten kommer til samme oppfatning i forhold til min klient i denne saken, sier Furuholmen.

De tre mennene som er tiltalt er i alderen 21-26 år gamle. De knyttes blant annet til hvitvasking av penger som var tjent på kokainsmugling, pengeoverføringer og organisering av ulovlighetene.

AKTUELT NÅ