Hopp til innhold

– Jeg er et unødvendig vitne

Justisminister Knut Storberget (Ap) avviser at han har kommet med uttalelser som forhåndsdømmer russiske Vjateslav Datsik.

Video e7e10cb6-7f60-4079-892f-3b18396534ab.jpg

Storberget mener han ble innkalt som vitne kun for å skape oppmerksomhet rundt saken.

Justisministeren sier at han fortsatt står ved sine tidligere uttalelser til NRK om at han ønsker Datsik ut av landet.

– Nei, det ser jeg ikke noe problem med, svarte Storberget da han ble spurt om han burde ha skjønt at uttalelsene ville skape problemer for aktoratet i ettertid.

Storbergets uttalelser kom på et tidspunkt da det ennå ikke forelå noe utvisningsvedtak eller dom mot Datsik.

– Tvert i mot. Når vi blir spurt av media om hva vi mener og vi har en klar mening, så synes jeg ikke at det er noe grunnlag å skjule det, sa Storberget mandag.

Samtidig avviser han at han har kommet med uttalelser som forhåndsdømmer Datsik. Storberget sa i retten at hans uttalelser gjaldt Utlendingsdirektoratets vedtak om at Datsik, kjent som «Røde Tarzan», ikke har behov for beskyttelse og skal tvangsutsendes.

– Det har ikke noe å gjøre med at russiske myndigheter har bedt om å få 30-åringen utlevert, påpekte han.

Vitne for å skape blest

Den russiske nynazisten Vjateslav Datsik i retten.

Den russiske selverklærte nynazisten Vjatselav Datsik i retten.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Justisministeren mener han ble innkalt som vitne kun for å skape oppmerksomhet.

– Jeg er helt åpenbart et unødvendig vitne, som Feydt bare har stevnet for å skape blest om saken. Og det har han tydeligvis klart, sier Storberget.

Storberget ble stevnet som vitne i saken som gjelder utleveringsbegjæring for Datsik, også kjent under kallenavnet Røde Tarzan, av Datsiks forsvarer, Fridtjof Feydt, fordi justisministeren på Kveldsnytt på NRK i november i fjor sa at mannen skulle ut av landet.

Justisminister Knut Storberget gjorde seg inhabil i spørsmålet om utlevering, og det medfører at resten av norsk påtalemyndighet også er inhabil, mener russerens forsvarer Fridtjof Feydt.

LES: Datsik dømt til 8 måneders fengsel

LES: Russisk nynazist vil gifte seg i Norge

Han ønsker at regjeringen bruker en settestatsråd når spørsmålet om utlevering skal behandles.

– Den uttalelsen viser jo hva han mener om saken. Og påtalemyndigheten er jo en slags fullmektig for ham, sier Feydt til NTB.

Datsik selv ønsker å bli i Norge etter å ha sonet dommen i et fengsel som han for øvrig har betegnet som luksushotell. Begrunnelsen fra hans forsvarer er at Datsik i Russland risikerer på bli torturert.

LES: Russisk nynazist blir i fengsel

LES: Russland krever Datsik utlevert

Ifølge Dagbladet.no har den russiske riksadvokaten bedt om at Datsik blir utlevert etter at han har sonet en dom på åtte måneders fengsel i Norge. Dommen fikk han i Oslo tingrett for ulovlig besittelse av våpen.

– Jeg jobber nå med at han ikke skal bli her så lenge, sa Storberget i intervjuet med NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ