Hopp til innhold

Fikk småjenter til å kle av seg foran webkamera

En 33 år gammel mann er tiltalt for å ha lurt jenter til å kle av seg foran web-kamera.

Webkamera og chatting

ILLUSTRASJONSBILDE

Foto: Illustrasjonsbilde / Scanpix

Til sammen skal 60 jenter ha blitt lurt til å vise seg for et web-kamera, og 33-åringen er også tiltalt for å ha forgrepet seg på to av jentene. Begge er under 14 år.

I tillegg har han fått flere jenter i alderen 10-16 år til å gjøre seksuelle handlinger som er formidlet via web-kamera.

Saken er en av de største i sitt slag i Norge.

Se Dagsrevy-innslaget i nett-TV: Lurte jenter til å kle av seg

Halvparten er identifisert

Mannen skal ha lurt jentene til å kle seg nakne, beføle seg selv og

eller onanere foran web-kameraet.

Da politiet slo til mot mannen i mars i år beslagla de datamaskinen hans. Blant alle filene fant Kripos flere tusen bilder som viser overgrep mot barn.

Jentene kommer fra hele landet, og cirka halvparten av dem er nå identifisert av Kripos.

Ifølge forsvarer Ben Fegran har 33-åringen i det vesentligste erkjent innholdet i den opprinnelige siktelsen, og har samarbeidet med politiet.

Noen blir faktisk lurt

Elisabeth Staksrud, som er stipendiat ved Institutt for Medier og Kommunikasjon (IMK) ved Universitetet i Oslo, sier at barn og ungdom er vant til Internett, mobil og chattekanaler når de kommuniserer med andre.

- Det er en vanlig integrert del av kommunikasjonen med unge. Det som er det store spørsmålet er jo hvorfor de tar av seg klærne, sier hun til NRK.

Dette har mange forklaringer, men det er et faktum av noen faktisk blir lurt til å kle av seg.

- De blir manipulert inn i situasjoner hvor de føler at de er i en annen situasjon. Andre tester grenser og har et oppmerksomhetsbehov. Dermed kan et øyeblikks utagering, det som virket som en god idé akkurat der og da, blir dokumentert, sier hun.

De som gjør slike ting bruker ofte god tid på ofrene sine. De presenterer en historie hvor det bygges opp et tillitsforhold over tid, og et forhold hvor jentene tror at de er blitt kjæreste med nett-vennen.

- I tidligere rettssaker har jenter, for det er ofte dem det går ut over, sier at "vi var jo kjærester".

Tommelfingerregel

Staksrud mener ikke overvåking er løsningen for foreldre som er bekymret.

- Alle barn i den aldersgruppen har mobil med kamera. Alle snakker på nettet, så det viktige er å starte tidlig. Foreldrene må lære barna at alt som står på nettet ikke er sant, og at ikke alle som snakker med deg, snakker sant, sier hun.

Tommelfingerregelen må være at man må ikke legge ut et bilde av seg selv med mindre du synes det er greit at hvem som helst kan bruke bildet av deg til hva som helst, til evig tid.

Generalsekretær i Redd Barna, Gro Brækken, sier at problemet oppstår når barna ikke vet eller forstår konsekvensene av at bildene de sender ut vil være der til evig tid. 

- Det er også et problem at de ikke forstår at noen der ute vil utnytte dem, sier hun til NRK. 

- Omfanget må kartlegges

Hennes råd til foreldre er å prøve å lære seg hvordan nbarna bruker nettet, hvordan chattingen foregår og også å snakke med barna om hvordan man oppfører seg på nettet.

- Deretter kan man prøve å sette begrensninger. Men det viktigste er å informere om farene, sier hun.

Også myndighetene kan gjøre noe her, mener Brækken.

- Man bør ha en bevisst holdning som går på forebygging. Det er kommet en grooming-lov, som sier at det er forbudt både å planlegge og utføre denne type handlinger. Men først må omfanget av nettovergrep kartlegges, sier hun.

Her er noen flere tips til hva du som voksen kan gjøre:

- Voksne må ta nett-ansvar

 

Les også disse sakene:

Onanerte foran webkamera

Onanerte foran ungjenter

Spår sterk auke i overvakingssaker

Innrømmer krenkelser mot sju småjenter

AKTUELT NÅ