Hopp til innhold

- Må ikke gi opp Midtøsten

Martti Ahtisaari utfordret Barack Obama og verdenssamfunnet da han mottok Nobels fredspris i ettermiddag.

Martti Ahtisaari mottar prisen

Martti Ahtisaari mottar fredsprisen.

Foto: NRK

Ahtisaari får prisen for sin innsats på flere kontinenter gjennom tre tiår for å løse internasjonale konflikter.

NETT-TV: Se hele utdelingen

LES: Fakta om Nobels fredspris

LES: - Gyngestolen må vente

Prisen er på 10 millioner svenske kroner og i tillegg får prisvinneren et diplom og en gullmedalje i 18 karat gull.

Martti Ahtisaari ankom Oslo rådhus rett før klokken 13 direkte fra audiens på slottet. Her ventet stortingsrepresentanter, familie og representanter for den finske regjeringen.

Første finne

Etter at Ahtisaari hadde kommet seg på plass på podiet, entret kongefamilien rådhuset ledsaget av leder av Nobelkomiteen Ole Danbolt Mjøs.

Ole Danbolt Mjøs åpnet sin siste nobeltale med å gjenta begrunnelsen for valget av Ahtisaari som årets prisvinner.

Til stor applaus fra salen reiste Ahtisaari seg og takket med et kort nikk mot salen.

Han er den første finnen som får fredsprisen. Tidligere har to nordmenn, fem svensker og en danske fått prisen.

Livslang innsats

Danbolt Mjøs tok videre en gjennomgang av Ahtisaaris bragder opp gjennom de siste tiårene. Om hans innsats for det afrikanske landet Namibia og hans arbeid for å skape fred mellom regjeringen og opprørsbevegelsen i Aceh-provinsen i Indonesia.

LES: - Fredsprisen pinlig for Indonesia

Også Ahtisaaris rolle som FNs spesialutsending for Kosovo ble trukket fram. Selv om han aldri klarte å skape en løsning på egenhånd, har Kosovo i senere tid løsrevet seg fra Serbia.

– Kosovo er uavhengig og vil forbli uavhengig, sa Ahtisaari om Europas yngste stat under gårsdagens pressekonferanse på Nobelinstituttet.

Danbolt Mjøs trakk også frem hans bragder som utenriksminister i hjemlandet. I løpet av hans periode i regjeringen ble Finland medlem av EU, økonomien opplevde sterk vekst og Boris Jeltsin og Bill Clinton møttes i Helsingfors.

- Men siden vi har representanter for den finske regjeringen her i dag, må jeg kanskje være forsiktig med å tilegne ham for mye av æra for denne utviklingen, sa Danbolt Mjøs til humring fra salen.

Han avsluttet sin tale med et utdrag fra en tekst av tidenes eneste finske nobelprisvinner i litteratur. Frans Emil Silanpää vant prisen i 1939.

NETT-TV: Her får Ahtisaari gullmedalsjen

Ahtisaari ble deretter kalt opp for å motta prisen. Prisvinneren tok i mot prisen uten et ord og satte seg tilbake på plass. En finsk musikerduo fremførte så, etter Ahtisaaris ønske, Johannes Brahms Adagio fra opus 8.

- Har selv opplevd krig

Fredsprisvinneren innledet deretter sitt nobelforedrag med å nok en gang takke for prisen:

- Jeg føler ydmykhet og takknemlighet for å motta denne prisen. Det er den største anerkjennelsen noen i mitt fagområde kan oppnå. Det jeg føler nå, kan bare sammenlignes med gleden jeg har følt når jeg ser forandringene som fred bringer i folks liv, sa Ahtisaari og delte litt av sine egne opplevelser.

- Jeg var også et barn berørt av krigen. Jeg var bare to år da en interessekonflikt mellom Hitlers Tyskland og Stalins Sovjet førte til at krigen brøt ut og vi måtte flykte. Jeg ble flyktning i mitt eget land og så min hjemby bli en del av Sovjetunionen. Det inspirerte meg til å begynne å jobbe med fredsarbeid, sa Ahtisaari.

Ahtisaari trakk også frem FNs rolle som deltaker i fredsprosesser:
- Fred avhenger av vilje. Alle konflikter kan løses, og det finnes ingen unnskyldninger for å la dem vare evig. Trass i mange utfordringer kan selv de vanskeligste konflikter løses om verdenssamfunnet og de involverte jobber sammen. Vi har ikke råd til å miste FN, understreket den erfarne fredsmekleren.

Utfordret Obama

Ahtisaari satte også den siste tidens finanskrise i perspektiv i forhold til fattigdom og bistand.

Vi kan ikke fortsette år etter år og late som vi gjør noe for situasjonen i Midtøsten. Vi må også ha resultater.

Martti Ahtisaari

- Den viser hvor viktig det er at verdenssamfunnet fortsetter å engasjere seg i utviklingssamarbeid. Effekten av krisen kan gi enda et tilbakeslag for mange utviklingsland. Verdens fattigste er allerede hardt rammet av klimaendringer og økte matpriser. Mindre bistand og investeringer vil være ødeleggende for videre økonomisk vekst i disse landene, sa Ahtisaari som frykter en situasjon hvor hundrevis av millioner mennesker står uten jobb i utviklingsland som er i ferd med å bygge seg opp.

Han understreket også at kampen mot fattigdom også er det mest effektive våpenet mot terrorisme.

USAs neste president, Barack Obama, fikk også en oppfordring fra den ferske fredsprisvinneren.

- Jeg håper han vil prioritere Midløstenkonflikten det første året som president. EU, Russland og FN må også delta, så man finner en løsning på denne krisen som strekker seg fra Israel og Palestina til Irak og Iran. Verdenssamfunnets kredibilitet står på spill. Vi kan ikke fortsette år etter år og late som vi gjør noe for situasjonen i Midtøsten. Vi må også ha resultater, sa Ahtisaari.

En beveget prisvinner avsluttet sitt nobelforedrag med å takke kona Eva og sønnen Marco for støtte og konstruktiv kritikk opp gjennom karrieren før han ble gratulert av kongefamilien.

Marrti Ahtisaari ankommer Oslo rådhus

Ahtisaari ankommer Oslo rådhus sammen med Nobelkomitéen.

Foto: NRK