Hopp til innhold

Månedens bok i oktober: «Barnepiken»

Denne uken rundet vi av den første utgaven av Norges største lesesirkel. Hør diskusjonen om Månedens bok her!

Lesesirkel oktober

Kulturhusets programleder Anne Bøhler sammen med leserne i NRKs første lesesirkel på Ringsaker bibliotek i Brumunddal.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Boken som ble satt under lupen i oktober, er Kathryn Stocketts roman Barnepiken.

Møtte lesere i Brumunddal

Denne uken oppsummerte Kulturhusets programleder Anne Bøhler boken sammen med fire lesere på Ringsaker bibliotek i Brumunddal.

Hør hele samtalen her:

Rinsaker bibliotek i Brumunddal

«Fantastisk fint sted», sa programleder Anne Bøhler om biblioteket i Brumunddal. Ifølge Ringsaker kommune, er biblioteket bygget på 80-tallet og «har klare postmodernistiske elementer».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

De fire leserne som diskuterte romanen Barnepiken i Brumunddal er:

Gro Kløvstad: 74 år, utdannet adjunkt med biologi/kjemi og norsk.

Stian Sundell Torjussen: 36 år, religionshistoriker, jobber som forskningsrådgiver ved Høgskolen i Hedmark.

Kristen Kjærvik: 45 år, kranfører.

Ragnhild Rodal Mogen: 43 år, underviser i norsk, tysk og samfunnsfag ved Brumunddal ungdomsskole.

Månedens bok oktober

Fra venstre: Gro Kløvstad, Kristen Kjærvik, Stian S. Torjussen og Ragnhild R. Mogen.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

En «dameroman»?

Månedens bok oktober
Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

I høst startet NRK en egen lesesirkel hvis mål er å knytte lesere sammen i et nasjonalt nettverk.

Hver måned plukker vi ut én bok, som vi presenterer på radio og nett. I slutten av måneden reiser vi ut til et bibliotek og møter lesere der.

Månedens bok i oktober er Kathryn Stocketts roman Barnepiken. Boken, som kom på norsk i 2010, beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og deres hvite fruer i Mississippi på første del av 1960-tallet.

Valget av Stocketts roman dannet også utgangspunktet for en større debatt rundt begrepene «dameroman» og «manneroman»Bokbloggen.

Ny Månedens bok i november

Mohsin Hamid: Den Motvillige Fundamentalist
Foto: Cappelen

I november setter vi en gang en ny lesesirkelrunde med en ny Månedens bok. Valget har falt på Den motvillige fundamentalist, skrevet av den pakistanske forfatteren Mohsin Hamid.

Romanen handler om Changez, en ung mann som kommer fra Pakistan til USA med stipend for å studere økonomi ved Princeton.

På baksiden av boken står det at Changez «føler seg mer eller mindre helt som amerikaner. Han forelsker seg i en amerikansk jente, jobber i et amerikansk firma, liker det amerikaniserte livet sitt. Men så treffer de to flyene tvillingtårnene, og livet hans blir brått et helt annet.»

« Nostalgi og forandring er temaer i denne romanen, som også er en kjærlighetshistorie. Den er fort lest og lett tilgjengelig. Og altså ytterst aktuell, » skrev NRKs Anne Cathrine Straume i sin anmeldelse av boken da den kom ut i 2007.

Følg med på NRK.no/litteratur og Bokbloggen i november for mer om Månedens bok!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober