Hopp til innhold

Tåreperse eller politisk tankevekker?

«Barnepiken» er en av mange bøker som er på vei til filmlerretet. Den er månedens bok i NRKs lesesirkel.

Filmen Barnepiken

Scene fra kinofilmen 'Barnepiken'.

Foto: Filmpolitiet, Cappelen Damm

Kinofilmen «Barnepiken» er basert på Kathryn Stocketts bestselger-roman om svarte kvinner som jobbet for hvite amerikanske husfruer på 1960-tallet. Stocketts roman er månedens bok i NRKs nye lesesirkel.

Kinosuksess

Barnepiken, av Kathryn Stockett

Barnepiken, av Kathryn Stockett.

Foto: Cappelen Damm

«Barnepiken» går nå på kino i USA, og her til lands hadde filmen premiere sist helg. Så vil du lese boken før du ser filmen, må du skynde deg.

Filmen baserer seg på en av fjorårets mest omtalte bøker, som har toppet New York Times' bestselgerliste.

Det handler om svarte hushjelper som jobber for hvite husfruer. Tre kvinner forteller historiene sine fra Mississippi.

De beretter om hvordan det er å jobbe for hvite husfruer, og kommer inn på nærheten som oppstår mellom barn og hushjelp.

Tåreperse av en film

Video Filmekspert Vegard Larsen om Golden Globe

Filmekspert Vegard Larsen i Filmbonanza.

Foto: Nyhetsspiller

Filmekspert Vegard Larsen i NRK-programmet Filmbonanza mener kinofilmen er en tåreperse, samtidig som den har mye humør.

– Det falt både sukk og tårer, da jeg så den på kino. Til tross for at disse svarte hushjelpene har det vondt, er det mye komikk her, sier Vegard Larsen.

Larsen ønsker seg likevel at filmen hadde vært noe mer nyansert.

– Man blir rørt av dette, men det er en fjærlett behandling av det hele. Jeg skulle ønske de hadde gått litt mer inn i materien og laget et større drama. Men som tåreperse fungerer det, mener Vegard Larsen.

Ubehagelig tett på vår tid

– Historien som fortelles, er årets store kino-overraskelse i USA. Dette er en type film som ikke lages i så stor grad, med voksne damer i hovedrollene. Hollywood har fått øynene opp for at slike filmer har stort potensiale, litt som med «Mamma Mia »hadde, sier Larsen.

Handlingen i boken skriver seg fra 1960-tallet, og dette er forfatterens debutroman. Hun vokste selv opp med en svart barnepike.

– Denne historien ligger tettere opp til vår tid enn vi er klar over. Det finnes mange som har denne historien tett på livet i USA, sier Anne Cathrine Straume, litteraturanmelder i NRK-programmet Kulturhuset.

Anne Cathrine Straume

Litteraturanmelder Anne Cathrine Straume i Kulturhuset.

Foto: Ida Elisabeth Kjøstelsen / NRK

Straume mener miljøskildringen er god.

– Det føles veldig gammeldags, men er hentet fra 60-tallet, sier litteraturanmelder Anne Cathrine Straume,

– 60-tallet lever i beste velgående, mener Vegard Larsen, og viser populære TV-serier som «Mad Men» og «Boardwalk Empire».

  • Diskutèr boken: Mener du at dette en tåreperse, eller er det en politisk tankevekker? Bokbloggen

Norske bøker blir film

Kompani Orheim

Tore Renbergs roman 'Kompani Orheim'.

Foto: Asbjørn Jensen

Flere bøker står for tur til å komme på kino i Norge. Her er et knippe norske forfatteres romaner, som er kinoaktuelle.

«Kompani Orheim» er den tredje og siste filmen om Tore Renbergs romanfigur Jarle Klepp. Filmen har kinopremiere i februar 2012.

Knerten og forundringspakken

Filmen 'Knerten i knipe' er basert på originalboken 'Knerten og forundringspakken'.

Foto: Johan Vestly, Svein Samuelsen

«Knerten i knipe», er avslutningen på Knerten-trilogien, og basert på Anne Cath. Vestlys bøker om Lillebror og Knerten. Filmen hadde premiere i slutten av september.

I filmen møter Knerten møter noen skumle typer, en forundringspakke og Lille-Knerten. Og som om ikke det var nok, så forsvinner Knerten. Da må Lillebror bruke utradisjonelle metoder for å få ham tilbake.

Handlingen i filmen baserer seg på originalboken «Knerten og forundringspakken».

I mørket er alle ulver grå

Gunnar Staalesens roman 'I mørket er alle ulver grå'

Foto: Tom Asle

Gunnar Staalesens krimroman «I mørket er alle ulver grå», har premiere som kinofilm i november.

I denne historien forlater privatdetektiv Varg Veum hjembyen Bergen, og reiser til Budapest hvor han blir trukket inn i et livsfarlig spill.

Skynd deg å lese

Disse 15 bøkene bør du også skynde deg å lese, dersom du vil ha opplevd boken før historien dukker opp på filmlerretet.

Johnny Depp

Johnny Depp spiller rollen som journalisten Paul Kemp i filmen 'The Rum Diary'.

Foto: Mark J. Terrill / AP

Handlingen i romanen «The Rum Diary» foregår sent på 1950-tallet. Journalisten Paul Kemp flytter fra New York til Puerto Rico, for å jobbe i avis. Her blir han involvert i både kjærlighet, sjalusi og stort alkoholforbruk.

Boken, som ble utgitt i 1998, baserer seg på forfatterens egne opplevelser.

Shannon Hales roman «Austenland» handler om en ung kvinne som er helt besatt av den mannlige karakteren Mr. Darcy i serien «Stolthet og fordom» – spilt av Colin Firth.

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson spiller en av de to hovedrollene i 'We bougth a zoo'

Foto: Chris Pizzello / AP

Ingen andre menn kommer i nærheten av å være like bra som ham. Hun reiser til en ferieresort som har forfatteren Jane Austen som tema, for å gjøre noe med sin besettelse, og møte en virkelig mann.

Keri Russel skal spille rollen som Austen-besatte Jane Hayes. Boken ble utgitt i 2007.

«We bought a Zoo» fra 2009 er skrevet av Benjamin Mee, og er basert på en sann historie, og forteller den utrolige historien om en ung familie som vier livet til å redde alle dyrene i en forsømt dyrehage.

Matt Damond og Scarlett Johansson spiller hovedrollene i filmen.

John Kerrs roman «A most dangerous method» utforsker det spesielle vennskapet mellom de to psykiaterne Sigmund Freud og Carl Jung, samt hvilken rolle en av verdens første kvinnelige psykoanalytikere spilte i de to mennenes liv. Boken er utgitt i 1994.

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen spiller Freud.

Foto: KHAN TARIQ MIKKEL / AP

Viggo Mortensen spiller rollen som Freud, Michael Fassbender rollen som Jung, og Keira Knightley rollen som den kvinnelige psykiateren Spielrein.

«Paradise Lost» av John Milton, er et episk dikt fra 1667, som forteller historien om Adam og Eva som ble fristet av Djevelen. Philip Pullmann har skrevet en omfattende introduksjon til verket, som ble utgitt i 2005.

Bradley Cooper spiller rollen som djevel.

Keira Knightley

Keira Knightley spiller psykiater i 'A most dangerous method'.

Foto: Peter Kramer / AP

Boken «The Big Year» av Mark Obmascik kom ut i 2004. Den handler om tre menn som konkurrerer om å vinne en fugletitte-konkurranse. Owen Wilson, Jack Black og Steve Martin spiller de tre fugletitterne. Det gjelder om å se og identifisere flest fugler på ett år - en av verdens raskest voksende konkurranser.

«City of Bones, The mortal instruments» av Cassandra Clark handler om 16-åringen Clary Fray som oppdager en gruppe tenåringer som forsøker å bli kvitt demoner.

Clary blir vitne til et mord, begått av tenåringene, og livet hennes endres brått. Hun begynner å lære sannheten om sin familie og kampen om verden.

Steve Martin som inspektør Jacques Closeau i filmen "Den rosa panteren 1".

Steve Martin, her som inspektør Jacques Closeau i filmen 'Den rosa panteren 1'.

Foto: Foto/Copyright: 20th Century Fox

Lily Collins spiller Clary i filmatiseringen av boken som kom ut i 2007.

Brian Selznicks roman «Oppfinnelsen av Hugo Cabret» (originaltittel: «The Invention of Hugo Cabret»), handler om en ung foreldreløs gutt som bor og gjemmer seg på en av togstasjonene i Paris, på 1930-tallet. Han holder klokkene på stasjonen ved like, noe han lærte av sin far som var urmaker.

Asa Butterfield spiller gutten, Jude Law hans far, og Sacha Baron Cohen spiller stasjonsinspektøren i denne Scorsese-filmen. Boken som filmen baserer seg på, ble utgitt på norsk i 2008.

Sacha Baron Cohen er Brüno.

Sacha Baron Cohen, her som Brüno.

Foto: Photo Credit: Frank Ockenfels

Edgar Rice Burroughs «John Carter on Mars» handler om en tidligere general, som blir transportert til planeten Mars. Boken er den siste boken i Barsoom-serien, en fiksjonsserie om planeten Mars.

Taylor Kitsch spiller hovedrollen i denne filmen. Boken ble utgitt i1964.

Romanen «The Descendants» av Kaui Hart Hemmings ble utgitt i 2007, og handler om en mann som opplever at hans kone, som har ligget lenge i koma, er i ferd med å bli koblet fra maskinen. Sammen med sine to døtre forsøker han å finne ut hvem konen har hatt et hemmelig forhold til.

George Clooney

George Clooney spiller rollen som ektemannen Matthew King i 'The Descendants'.

Foto: DANNY MOLOSHOK / AP

Janet Evanovichs krimroman «En for dusør» (originaltittel: «One for the money»), handler om Stephanie Plum, som tar jobb som dusørjeger, etter å ha blitt arbeidsløs. Denne boken ble utgitt på norsk i 1995.

«The Silver Linings Playbook» er Matthew Quicks debutroman, og handler om livet til mannen Pat Peoples som har vært mentalt syk. Han blir utskrevet fra mentalinstitusjon, og prøver å gjenoppta kontakten med sin kone.

Bradley Cooper spiller Pat. Boken bak filmen ble utgitt i 2008.

Katherine Heigl

Katherine Heigl spiller Stephanie i filmatiseringen av 'En for dusør'.

Foto: Lucy Nicholson / Scanpix/Reuters

Romanen «Syrup», fra 1999 av Max Barry, er en satirisk historie om markedsføring og forbrukersamfunnet. I boken prøver en ung mann å markedsføre en helt ny ide om et produkt fra Coca Cola. Men noen prøver å stjele ideen.

Shiloh Fernandez spiller hovedpersonen Scat, mens Kellan Lutz spiller skurken Pete.

Michael Morpurgos «War Horse», som er blitt teaterforestilling i London og New York, forteller historien om hesten som blir solgt til hæren under Første verdenskrig, og som deretter prøver å finne tilbake til gutten som eide ham før krigen.

Tom Hiddleston og Chris Hemsworth i Thor

Tom Hiddleston, her sammen med Chris Hemsworth i filmen 'Thor'.

Foto: United International Pictures

Jeremy Irvin spiller gutten Albert, og Tom Hiddleston spiller Captein Nichols i denne Steven Spielberg-filmen. Boken ble gitt ut allerede i 1982.

Barnebok-klassikeren fra tidlig 1900-tall – «Dorothy of Oz» – av Roger S. Baum, blir til animasjonsfilm. Den handler om den gode heksen Glinda som kaller Dorothy tilbake til Oz, fordi det har oppstått trøbbel for Fugleskremselet, Løven og Tinnmannen.

Lea Michele har stemmen til Dorothy.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.