Hopp til innhold

Kultur-Norge til krig mot pirater

De mener at fildeling er filstjeling og krever at politikerne sier sin mening foran høstens valg.

Bjørn Eidsvåg, Trond Viggo Torgersen, Anne B. Ragde, Kari Bremnes, Per Petterson, Jostein Gaarder
Foto: Berit Roald/Scanpix/Ole Kaland/Anne Liv Ekroll/Eskil Mehren/NRK

Se TV-saken her: Vil ulovlig nedlasting til livs

- Vi vil vite hvem som tar opphavsrett og åndsverklov på alvor, sier de.

I en helsides annonse står underskriftene tett i tett, og det finnes flere på nettsiden deleikkestjele .

De protesterer mot det de kaller den systematiske og organiserte piratkopieringen av digitalt materiale.

Vi lever av dette. Vi kan ikke bare sitte å se på at det stjeles!,

Anne B. Ragde
Forfatter Anne B. Ragde
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Fredag fortalte NRK Kulturnytt om saken. Da marsjerte flere kunstnere og forfattere mot Stortinget for å overlevere sine krav til politikerne.

Anne B. Ragde sa da at de politiske partiene må ta et prinsipielt standpunkt om at man ikke kan stjele åndsverk.

- Vi lever av dette. Vi kan ikke bare sitte å se på at det stjeles!, sier Ragde til NRK.

- Truer vårt eksistensgrunnlag!

36 organisasjoner hevder at tyveriet truer selve eksistensgrunnlaget til artister, komponister, filmskapere, forfattere og andre som har opphavsrett til kunst.

- Vi som har undertegnet oppropet krever at de politiske partiene klargjør sine standpunkter før høstens valg. Hittil er det bare partiet Rødt som har flagget sin mening.

Annonse mot fildeling

Helsides annonnse i dagens aviser.

Foto: Tone Staude / NRK
Sårbare

Rødt mener at fildeling bør være lovlig, og at opphavsmennene får betaling etter bruken.

- Rødt vil kjempe for ordninger som gjør at den enkelte kunstner godtgjøres økonomisk for bruken av sine verker, minst på dagens nivå sier Rødts leder Torstein Dahle.

NETT-TV: Rødt vil gjøre fildeling lovlig

Kunstnerne føler seg sårbare.

- Vi har lang tradisjon for gode, offentlige støtteordninger til kunst og kultur i Norge, men vi kan ikke overlate til politikerne å betale alt over statsbudsjettet. Da blir kunstnere og opphavsmenn enda mer sårbare overfor ulike politiske værskifter, heter det i oppropet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober