Hopp til innhold

Rødgrønn seier uansett

Både Frp-leder Siv Jensen og Høyre har ment at valgordningen bidro til rødgrønt flertall ved valget. Det er feil, fastslår valgforsker.

Jens Stoltenberg og Siv Jensen

Siv Jensen har i flere debatter hevdet at valgresultatet ville vært annerledes dersom valgordningen hadde vært endret.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

De borgerlige partiene hadde ikke fått flertall etter valget, selv om hver stemme telte like mye.

De rødgrønne har flertall, uansett valgordning, ifølge valgforsker Bernt Aardal.

– Det er viktig å slå det fast, for det er i ferd med å feste seg en oppfatning av at det rødgrønne flertallet skyldes spesielle forhold ved valgordningen, sier han.

Jeg tenkte jeg kunne fremme et forslaget om å endre valgloven, slik at hver stemme i dette landet teller likt. Jeg tror det er en del velgere som føler seg litt snytt i dag, over at deres stemme ikke teller like mye over hele landet.

Frp-leder Siv Jensen / Siv Jensen

Balansen er den samme

Den såkalte arealfaktoren, gjør at det er få velgere bak hvert mandat i geografisk små store fylker som Finnmark, men mange velgere må til for å få mandat fra folkerike fylker som Vestfold, Akershus og Oslo.

Aardal har simulert valgresultatet og tatt vekk denne geografiske vektingen.

– Og da ser du at det er endel mandater som flytter seg. Men balansen mellom de rødgrønne og opposisjonen er den samme, forteller han.

– Ap mister ett mandat, men samtidig får rødt et mandat. Fremskrittspartiet mister ett mandat, men Venstre får et, sier Aardal.

Overraskende

Opposisjonen må dermed bite i seg at valgordningens geografiregler har gitt de rødgrønne en fordel.

– Hvis vi ser dette under ett, så er det flertallet de rødgrønne fikk uavhengig av den geografiske fordelingen, og det er nok litt overraskende for mange, sier valgforskeren.

Dersom Jensen likevel vil endre reglene, må hun ta hensyn til at det må skje gjennom en grunnlovsendring - en prosedyre som tar lang tid.

AKTUELT NÅ