Hopp til innhold

De rødgrønne legger ned mest

Syv av ti skoler som er lagt ned i Norge de siste årene, er lagt ned av rødgrønne ordførere. – Kommunenes ansvar, sier kommunalministeren.

Video Rødgrønne ordførere legger ned flest skoler

Statsministeren sier regjeringen ikke kan stilles til ansvar for alle skolenedleggelsene de siste årene.

Ingen partier har lagt ned flere skoler de siste årene enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det viser tall NRK har hentet inn fra Utdanningsdirektoratet og Statistisk Sentralbyrå.

Les også: 181 skoler lagt ned på fire år
Les også: Gjenoppstår som privatskoler
Les også: Oslo-skolene satser på eliteelevene

Ifølge oversikten (se tabell under) står ordførere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet bak til sammen 131 av de 181 grunnskolene som er lagt siden forrige lokalvalg i 2007. Det utgjør mer enn 70 prosent av det samlede antall skolenedleggelser i hele Norge i perioden.

Skolenedleggelser etter ordførers partitilhørighet

Ordførers parti

Antall nedlagte skoler

Sum

181

Arbeiderpartiet

97

Senterpartiet

34

Høyre

33

Fremskrittspartiet

7

Kristelig Folkeparti

6

Lokale lister

2

Venstre

2

Både kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete og statsminister Jens Stoltenberg skyver ansvaret for nedleggelsene over på kommunene.

Senterpartiet: – Kommunenes ansvar

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Både Stoltenberg og Navarsete mener skolenedleggelser nettopp er en sak der kommunene selv må avgjøre.

– Jeg beklager utviklingen, men det er lokaldemokratiet som rår, og jeg er mer enn noen klar på at dette er kommunenes egne prioriteringer. Det er ikke regjeringen som legger ned skoler, sier Navarsete til NRK.

Hun sier kommuneøkonomien har hatt en vekst på drøyt 50 milliarder kroner de siste årene, men at det er kommunene selv som må avgjøre hvordan midlene prioriteres lokalt.

– Dette er lokaldemokrati, lokale prioriteringer og lokale vedtak. Det at man lokalt velger å gjøre strukturendringer kan det være veldig mange grunner til. Det er lokaldemokratiets jobb og det er lokalvalg. Da skal man også lokalt velge om denne utvikling er grei, sier Navarsete.

Hun legger til at Senterpartiet og Arbeiderpartiet også er de partiene med flest ordførere i mindre kommuner og i grisgrendte strøk. Det gjør skolemiljøene sårbare, og gjør også at mange av skolene i disse områdene ligger hardest til for hugg.

Statsministeren: – Må avgjøres lokalt

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Også statsminister Jens Stoltenberg er klar på at regjeringen ikke kan ta ansvar for skolenedleggelsene de siste årene.

– Dette er en av de sakene som virkelig skal avgjøres lokalt. Jeg vet at en del av kommunene som velger å legge ned skoler, gjør det i en kombinasjon av hensyn til kvalitet og økonomi, sier Stoltenberg til NRK.

Han sier det mange steder ikke er mulig å opprettholde en nødvendig kvalitet på grunn av skolestørrelsen.

– Samtidig er dette avgjørelser som må tas lokalt, sier Stoltenberg.

Skolenedleggelser 2007-2011

Skolenedleggelser 2007-2011 fordelt på partier. Til sammen har 131 av 181 skoler blitt lagt ned i kommuner styrt av regjeringspartiene Ap og Sp.

Foto: Grafisk / NRK

AKTUELT NÅ