Hopp til innhold

- De må smøre korrupte ledere

Skal Statoil/Hydro bli en stor oljeaktør i verden, må de bruke smøring for å vinne kontrakter, mener ekspert på internasjonal olje og gass, Dag Harald Claes.

Eivind Reiten og Helge Lund
Foto: SCANPIX

De nye store oljefeltene befinner seg i de mest korrupte landene i verden.

Claes viser blant annet til at Statoil tidligere har benyttet seg av korrupte metoder.

Irak-skandalen

Sønnen til eks-presidenten i Iran og oljetoppen Medhi Hashemi ble bestukket for å skaffe kontrakter i det oljerike landet. Statoil har betalt til sammen 140 millioner kroner i bøter etter Irak-skandalen.

Ambisjonene om å bli en global oljeaktør var tydelige da Statoil og Hydro mandag fortalte om at de skulle fusjonere og skape en gigant med 600 milliarder i børsverdi. For å få det til må de inn i svært korrupte land som i Iran eller stater i Afrika.

- Det som avgjør om oljeselskaper går inn i land, er kostnadene ved oljeutvinning. Mange av disse landene har veldig lave kostnader, sier Claes, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Oljeselskaper med ambisjoner har dermed ikke råd til å holde seg borte.

- For å vinne i konkurransen må oljeselskaper betale politiske ledere, som ofte er de samme som gir konsesjoner, sier han.

- Vil møte korrupsjon

Korrupsjonsetterforskeren Helge Kvamme i Price Water House Coopers mener også at Statoil/Hydro kommer til å møte korrupsjon på alle nivåer.

- Utfordringen er å trene seg i hva som er faresignalene og trekke seg fra eventuelle kontrakter i tide, sier etterforskeren.

Myndighetene har lagt en FN-konvensjon som omhandler korrupsjon, inn i norsk lov.

- Den bør brukes også når det gjelder Statoil/Hydros opptreden internasjonalt, sier Kvamme.

Forventer god etikk

Staten blir hovedeier i den nye oljegiganten med 67 prosent eierandel. Oljeminister Odd Roger Enoksen ser ikke bort fra at korrupsjon kan skje, men forventer at det statseide selskapet ikke jukser seg til kontrakter.

- Jeg forutsetter at det nye selskapet bruker de samme etiske retningslinjene internasjonalt som her hjemme. Iran-skandalen har nok gitt Statoil en lærepenge, sier Enoksen.

- Vil forholde seg til lovgivningen

Tidligere næringsminister og nestleder i energi- og miljøkomiteen Børge Brende (H) tror ikke Statoil/Hydro kommer til å smøre korrupte ledere.

- Selskapene har stor troverdighet, som de lett vil miste i det øyeblikket de ikke forholder seg til loven. Ingen av de store internasjonale selskapene har en strategi som innebærer at man ikke forholder seg til internasjonal lovgivning, sier Brende.

AKTUELT NÅ