Hopp til innhold

Fikk ikke kjøpe øl

Bare to av 40 kontrollerte dagligvarebutikker i Rogaland solgte øl til mindreårige.

Daniel Sjøen, Juvente Rogaland

Daniel Sjøen (16) i Juvente i Rogaland er glad det er færre butikker som selger øl til mindreårige.

Foto: Juvente

Avholdsorganisasjonen for ungdom, Juvente, har på nytt testet dagligvarebutikkene om de selger øl til mindreårige.

I Rogaland ble 40 butikker kontrollerte, og i bare to av butikkene fikk de mindreårige kontrollørene fra Juvente kjøpt øl.

Dette skjedde i en butikk i Haugesund og en i Karmøy.

Butikkene i Rogaland er dermed mye bedre enn butikker i resten landet, der hele 43 prosent av de 207 kontrollerte butikkene solgte øl til de unge kontrollørene fra Juvente.

Juvente kontrollerte ni butikker i Stavanger, 19 butikker i Haugesund, ni butikker i Karmøy og tre i Randaberg.

- Da vi testet butikkene i 2008 fikk mindreårige kjøpe alkohol i 27 av 52 butikker. Det førte til mye medieoppmerksomhet rundt butikkenes alderskontroll, og det er tydelig at de har skjerpet seg, sier Daniel Sjøen, leder i Juvente i Rogaland.

Barn får kjøpe øl

Her får mindreårige kjøpt alkohol

Mer kontroll

Juvente håper nå at kommunene vil fortsette med å kontrollere butikker som selger øl for å holde på den gode trenden.

Juvente mener kommunene må gjennomføre minst fem kontroller i året, og at salgbevillingen blir inndratt i tre uker hvis mindreårige får kjøpe øl, og at bevillingen blir inndratt i tre måneder hvis dette skjer igjen.

- Å få bevilling til å selge alkohol medfører et stort ansvar. Det er viktig at kommunen har gode kontroller av butikkene fremover, så resultatet blir like godt neste år. Det er jo tross alt kommunenes, og ikke Juventes oppgave å sørge for at butikkene sjekker legitimasjon, sier Sjøen.

Juvente er en organisasjon for edru ungdom som arbeider mot rusproblemer. Juvente opplyser at kontrollene av butikkene blir gjort av ungdom i alderen 14 til 16 år, og at kontrollørene oppfører seg som vanlige ungdommer uten å prøve å lure de som sitter i kassen.