Hopp til innhold

Rødt lys for vindmøller i Aremark

I dag håver industrikommuner inn store summer på eiendomsskatt på vindmøller. NHO ønsker å fjerne ordningen. Dette kan bety inntektstap for Aremark.

Vindmøllepark anlegges på Sørfjordfjellet

Mister kommunene eiendomsskattene fra vindmøller, blir det mindre attraktivt med vindmøller. Dette bildet er fra Smøla i Møre og Romsdal.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Geir Aarbu

Det blir mindre aktuelt med vindmøller i Aremark desom NHOs forslag går igjennom, mener ordfører Geir Aarbu.

Foto: Aremark kommune

– Nå er vel dette et forslag fra NHO som ikke jeg kan ta stilling til. Men hvis vi ikke får inntekter fra vindmøllene, er det fra kommunens side ikke så aktuelt med vindmøller, sier Aremarks ordfører Geir Aarbu.

Høringsnotat

I statsbudsjettet er det varslet en mulig endring i eiendomsskatteloven. Bakgrunnen er et initiativ fra NHO. Organisasjonen foreslår å fjerne tekniske installasjoner fra grunnlaget for beregningen av eiendomsskatt.

Regjeringen har varslet et høringsnotat om saken.

Kan få ti millioner per år

Aremark kommune har innført eiendomsskatt på industri fra og med i år.

Beregninger som er gjort i forbindelse med konsesjonssøknaden til Kjølen vindkraftanlegg viser at to år etter at anlegget står ferdig vil kommune får 10 millioner kroner i eiendomsskatt årlig.

Detter er reelle summer dersom kommunen har maksimal sats for eiendomsskatt. Deretter er anslaget seks millioner kroner per år.

Folket talte

Aremarkingene har nylig sagt hva de mener om vindmøller. Like etter klokken 20.00 tirsdag kveld var nemlig resultatet av en folkeavstemning klart. Den viste at et flertall av aremarkingene, 53.9 prosent, sier ja til vindmøller, mens 44.5 prosent stemte nei.

– Nå har folket talt, og så får man jobbe i de politiske partiene, og så ende opp med det resultatet det måtte bli, sier Geir Aarbu.

Men folket har ikke talt så klart som politikerne hadde håpet på. Kommunestyret i Aremark sa nemlig på forhånd kreves 60 prosent oppslutning og 60 prosent overvekt av enten ja- eller nei-stemmer for at utfallet av avstemningen skal betraktes som et klart råd fra innbyggerne.

Usikker på veien videre

Aarbu er usikker på hva NHOs forlslag vil ha å si for debatten mellom politikerne

– Jeg er veldig usikker, men jeg håper debatten foregår på grunnlag av det planforslaget som vi uttaler oss til i forbindelse med en høringsuttalelse til NVE.