Hopp til innhold

To menn tiltalt for svindel

To menn fra Sarpsborg er tiltalt for forsikringsbedrageri etter at en båt av typen Sunseeker sank utenfor Hvaler i fjor.

I påsken i fjor sank en 62 fots stor fritidsbåt på 100 meters dyp ved Hvaler i Østfold. Forsikringsselskapet If gjennomførte en storstilt aksjon for å heve båten.

– Det er en spesiell sak fordi den omfatter en relativt stor båt, og det som er spesielt med den er at det er brukt en del ressurser fra forsikringsselskapets side på å heve båten opp fra et dyp på over 100 meter, sier politiførstebetjent på Hvaler, Thor-Arild Hansen til NRK.no.

I dag ble to menn i 30- og 40-årene fra Sarpsborg tiltalt for svindel. De mistenkes forsøk på forsikringsbedrageri.

– Vi startet med å avhøre de involverte, og vi fant etter hvert at det var en del forhold som vi stusset på. Blant annet at dette skjedde midt på natten og at ingen om bord skulle ha muligheten til å ringe om hjelp da denne havaristen startet å ta inn vann, sier Hansen.

Vet hvorfor båten sank

Etter flere dagers intenst arbeid, ble den 62 fot store båten hevet fra dypet. Båten kom til overflaten 18. mai, og politiet og forsikringsspesialistene var da i stand til å gå om bord for å sjekke nærmere detaljer.

– Sett i ettertid har det vist seg at det var helt nødvendig å heve båten for å sikre tekniske funn. Vi vet hvorfor båten gikk ned, men vi ønsker ikke å kommentere det ytterligere, sier Hansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiførstebetjent på Hvaler, Thor-Arild Hansen

Politiførstebetjent på Hvaler, Thor-Arild Hansen, sier at politiet vet hvorfor båten sank i påsken i fjor.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Den rundt 15 år gamle båten av merket Sunseeker ble kjøpt av de to eierne fra Østfold mens den lå i Cannes i Middelhavet. Kjøpet skjedde på bakgrunn av bilder som lå i en salgsannonse ute på nettet.

– Vi har ingen anelse om hvorfor den sank. Vi gjorde det i hvert fall ikke med vilje, sier Østfold-mannen som antas å være hovedmannen bak det antatte bedrageriet, til VG.

Etter transport på trailer gjennom Europa, ble båten sjøsatt i Strømstad i fjor sommer. Båten, som var et oppussingsprosjekt, var kjøpt for omkring 1 million kroner, og forsikret i If for omkring det dobbelte.