Hopp til innhold

Hvordan har egentlig disse det?

Leder i Norsk Fjørfelag mener at kyllingene har det godt, men Mattilsynet ønsker kontroll av forholdene for dyrene før de blir slaktet.

Tor Olav Aas

Tor Olav Aas sier at Mattilsynet nå starter et tilsynsprosjekt.

Foto: Camilla Næss/NRK

Nordmenn kjøper stadig mer hvitt kjøtt, og ettersom etterspørselen øker, vokser også produksjonen.

I 2007 ble 45 millioner kyllinger slaktet i Norge. To år senere var tallet 60 millioner, og den kraftige veksten kan ha negative virkninger - for kyllingene. Nå starter Mattilsynet et tilsynsprosjekt for å kartlegge hvordan kyllinger har det den ene måneden de lever.

– Vi har observert at det blir mer sykdom, og at det blir høyere dødelighet. Nå har mattilsynet tenkt til å foreta en samordnet aksjon, for å sjekke ut hvordan forholdene er, sier seksjonssjef Tor Olav Aas.

– Dødelighet er normalt

Leder i Norsk Fjørfelag, David Koht-Norbye tar godt imot forslaget fra Mattilsynet, men hevder samtidig at kyllingene har de best tenkelige forholdene.

– Det synes jeg er fint. Vi setter pris på det i bransjen at man gjør en så grundig undersøkelse. Jeg mener at vi driver optimalt, med hensyn til å ivareta dyrevelferd. Kyllingen får det den trenger, til en hver tid, men vi må huske på at dette er en biologisk produksjon, der dødelighet er helt normalt, sier han.

Les også:

Kyllingprodusentene har en del utfordringer når det gjelder dyrevelferd. Det finnes eksempler på kylling som har fått sviskader på kroppen og føttene etter å ha sittet i sin egen avføring. Men Fjørfelaget hevder at dette er unntak og at det normale er gode leveforhold for kyllingene.

– Min erfaring med Ross 308, som denne hybriden heter, er at det er bra muskelstyrke på den og at det er lite beinproblemer. Også kan du si at med de fôrblandingene vi bruker, så er det liten dødelighet når det gjelder akkurat problemene med hjertestans, sier Koht-Norbye.

– Lever et kort og smertefullt liv

live kleveland

Informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland mener at kyllinger blir behandlet for dårlig, før de blir slaktet.

Foto: Dyrevernalliansen

Kyllingene er alt opp for å vokse ekstremt raskt. I løpet av den ene måneden de lever, øker vekten fra 40 gram til 1,8 kilo, og det har skjedd at kyllinger har omkommet fordi hjertet ikke har klart å holde tritt med veksten.

Mattilsynet peker på høye dødstall særlig under transport, og får støtte fra informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

– Bransjen viser til prosenttall og sier at det er flere som overlever enn som dør, men da har man skjønt veldig lite av hva dyrevelferd handler om, sier hun.

Les også:

Tallene for 2009 viser at 120.000 av 60 millioner kyllinger, som skal slaktes, døde under transport på norske veier. Det er under 0,5 prosent av kyllingene, men slettes ikke noe lavt tall, mener Kleveland.

– De dyrene som sendes i dyretransport skal være konstatert helt friske den dagen de sendes. Dette er unge dyr og de skal ikke lide av sykdommer som gjør at de kreperer i stort antall. At 120.000 kyllinger dør under transport hvert år, det er et alvorlig dyrevelferdsproblem, sier hun og legger til:

– Disse fuglene lever et kort, men smertefullt liv.

Kundene støtter initiativet

Mattilsynet og Dyrevernalliansen får også støtte av forbrukerne, som møter det endelige produktet i butikkene hver dag.

De mener at det er viktig at kyllingene blir behandlet på riktig måte i sitt korte liv.

– Ja, selvfølgelig. Når vi får opplysninger om sånne ting, så blir det til at vi reflekterer over det, og tar standpunkter til det. Men egentlig så er det jo lite vi kan gjøre, sier Bodil Manskow.

Bodil Manskow

Bodil Manskow er opptatt av at kyllingen hun kjøper i butikken har blitt behandlet på riktig måte.

Foto: Camilla Næss/NRK