Hopp til innhold

Tapte 110.000 kroner på å saksøke kommunen

Ni av ti som saksøker kommunen sin for manglende skolegang taper i retten, viser en undersøkelse NRK har gjort.

Renate Garseg

Renate Garseg fra Trøgstad pådro seg saksomkostninger på 110-tusen kroner etter at hun tapte sin sak mot kommunen for manglende skolegang.

Foto: NRK

En av disse sakene gjelder Renate Garseg fra Trøgstad i Østfold, som pådro seg saksomkostninger på 110.000 kroner da hun saksøkte kommunen for mangelfull skolegang.

Undersøkelsen som NRK har foretatt over dommer, viser at omlag ni av ti, som saksøker kommunen sin for manglende skolegang, taper i retten.

– Fikk ikke hjelp

Renate Garseg skårer høyere enn de fleste på intelligenstester. Men hun har ADHD og store konsentrasjonsvansker.

Skolen hadde ikke noe hjelp å tilby, heller ikke mot den økende mobbingen.

– Jeg fikk ett møte med PPT etter at jeg hadde blitt mobbet i alle år, sier Garseg fra Trøgstad, som derfor gikk til sak mot kommunen.

Skaffet seg advokat

Garseg forteller om en skolegang med mobbing hvor hun ikke engang lærte gangetabellen.

– Jeg hadde gledet meg lenge til å begynne på skolen, men da jeg begynte gikk det bare et halvt år før mobbingen startet. Og så ble det hele et rent helvete, forteller Garseg til NRK.

Hun skaffet seg advokat, men tapte saken i retten og ble i stedet dømt til å betale 110.000 kroner til kommunen, for å dekke saksomkostningene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video SKOLETAPERE-180510-OS-192239-SI_OS.mp4

Mener kommunene må stå til ansvar

Generalsekretær Marianne Grønner i Dysleksi Norge mener kommunene må stå til ansvar når de svikter folk med lese- og skrivevansker.

– Vi vil jo veldig gjerne at skolene skal bli stilt til ansvar for den manglende oppfølgingen de ofte gjør overfor denne gruppen elever.

– Det er en enorm påkjenning og gå til sak mot kommunen, mange får psykiske tilleggsvansker av å få rippet opp igjen i tragiske skolehistorier, sier Grønner.