Hopp til innhold

Her faller betongen ned fra taket

Betongen faller ned fra taket på grunn av vinterens frostperioder. Statens Vegvesen avviser at det er snakk om ny Hanekleivskandale.

Nestunnelen

Her har 200 kilo betong falt ned fra tunneltaket i Nestunnelen.

Foto: Staten Vegvesen

Statens Vegvesen har satt ned hastigheten i Nestunnelen på E16 i Buskerud fra 80 km/t til 60 km/t.

Årsaken er at det over tid har oppstått dårligere feste mellom en fukt- og frostsikring som skal holde betongen i tunnnelen på plass.På grunn av kulden denne vinteren har det oppstått fukt mellom lagene, og det har ført til at 200 kilo betong har falt ned fra tunneltaket.

Den største faren er for store kjøretøy som er svært nær taket. Det oppstår da et trykkstøt. Dette er én av grunnene til at vi setter ned hastigheten til 60 km/t, sier seksjonssjef i Statens vegvesen, Tore Braaten til NRK.no.

– Ingen ny Hanekleivulykke

Mange har vel Hanekleivtunnelen friskt i minne, og det som skjedde der sent 1. juledag i 2006. Da raste 25 meter av taket i tunnelen ned i kjørebanen sammen med store steinmasser. Ingen mennesker ble skadd som følge av ulykken.

Over 25 meter av veibanen i den 1,7 kilometer lange tunnelen ble dekket med opptil tre meter med steinmasser. Bilister som kjørte på strekningen forteller at de måtte bråstoppe fordi raset gikk rett foran bilen deres.

Men Braaten forsikrer om at Nes-tunnelen ikke blir en ny Hanekleivskandale.

– Vi frykter ingen ulykke lignende den som skjedde i Hanekleivtunnelen. De to tunnelene er ulike, og det som har skjedd i Nestunnelen nå kan ikke sammenlignes med det som skjedde i Hanekleivtunnelen, sier Braaten.

Arbeider om natten

Nestunnelen er allerede inspisert og rensket for å redusere belastningen på konstruksjonen. Samtidig blir det ytterligere inspeksjon og rensk av betong for å hindre at mer betong faller ned fra tunneltaket.

– Eksperter fra Vegdirektoratet er inne i tunnelen nå for å undersøke forholdene, sier Braaten.

Alle videre arbeider i tunnelen vil foregå om natten mellom klokken 2100 og 0600. Trafikk langs E16 vil da bli dirigert langs fylkesvei 155 mellom Rørvik og Sønsterud.