Hopp til innhold

Hjerneskadet av legetabbe

Det var en legetabbe som førte til at 4 år gamle Enice Kamitanji fra Ringerike ble alvorlig hjerneskadd og lam for resten av livet.

Enice Kamitanji
Foto: Harald inderhaug / NRK

Helsetilsynet fastslår nå at legen handlet uaktsomt, men de vil likevel ikke gi verken advarsel eller ta fra han legelisensen.

Skulle fjerne mandlene

2 år er gått siden Enice som bare skulle fjerne mandlene ved Ringerike sykehus. Plutselig fikk hjertestans idet hun skulle overflyttes fra operasjonsrommet til overvåkingsavdelingen.

Gjenopplivingen lyktes, men resultatet ble en alvorlig hjerneskade.

Anestesilege opptrådte uaktsomt

Nå fastslår Statens helsetilsyn at anestesilegen som hadde ansvaret for jenta opptråde uaktsomt som ikke oppdaget at hun hadde sluttet å puste.

Konklusjonen er likevel at episoden ikke gir grunnlag for å frata anestesilegen autorisasjonen eller gi han en advarsel.

Rapporten avdekker også at apparatet som ble festet på jenta for å kontrollere oksygenopptak sluttet å virke. Likevel fortsatt legen forflytningen av barnet mellom avdelingene. Stikk i strid med intern-rutinene fikk foreldrene overvære gjenopplivningsforsøket.

5 nye operasjoner

Familiens advokat mener helsetilsynet ikke har tar saken alvorlig nok.

For moren til den nå hjerneskadde 4-åringen er situasjonen vanskelig. Jenta har vært igjennom 5 nye operasjoner på grunn av skadene hun ble påført ved Ringerike sykehus: