Hopp til innhold

Pelsdyroppdretter føler seg mobbet

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang på Øye i Ørsta føler seg mobbet av både politikere og dyrevernorganisasjoner. Ifølge Nordang får motstandere av næringen komme med det han kaller usanne påstander om næringen.

Pelsoppdrett i Ørsta

FØLER SEG MOBBET: Pelsdyroppdretter Steinar Nordang føler seg mobbet. Han er lei av det de kaller usanne påstander om pelsdyrnæringen.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Pelsdyroppdretter Steinar Nordang føler seg mobbet er lei av det de kaller usanne påstander om pelsdyrnæringen.

Les også:

– Usaklig og usant

Han mener det nå er nok negativ fokus på en fullt ut lovlig næring.

– Det virker som at de som er imot pelsdyroppdrett får komme til uansett, samme hvor usaklig og usant det de sier er. Mens vi som skal forsvare det og som lever av det, vet hvordan det foregår. Vi har problemer med å komme til, forteller Nordang.

Oppdrett av pelsdyr er omstridt, og omfatter i dag rundt 350 pelsdyrgarder i Norge. Bygda Øye i Ørsta har lange tradisjoner for pelsdyrdrift, og i dag er det fem oppdrettere i bygda.

– At dette skal være en uforsvarlig og uholdbar næring, det kan jeg ikke med min villeste fantasi forstå, sier Nordang.

Les også:

Skjærer alle over én kam

Det har vært mange avsløringer om dårlig dyrevelferd. Dyrevernorganisasjoner har vist frem skrekkbilder av syke og dårlige dyr.

Oppdretter Steinar Nordang forsvarer ikke slike oppdrettere, men hevder de fleste driver forsvarlig.

– Med en gang man snakker om pelsdyroppdrett så virker det som om hele næringen skal tas. Men er det en sauebonde som gir blaffen i dyrene sine, så er det en enkeltperson som får, sier Nordang.

Hør HELE saken her:

Politisk strid

Det er politisk strid om framtiden for pelsdyrnæringen. SV, Arbeiderpartiet og Venstre vil avvikle næringen. Senterpartiet, Høgre, KrF og Fremskrittspartiet ønsker en framtid for pelsoppdretterne.

Nordang sier man ikke bare kan avvikle næringen uten at dette får store konsekvenser.

– En styrt avvikling vil også bety en styrt avfolking av områdene der det er pelsdyroppdrett, sier Nordang.