Hopp til innhold

Utøya-massakren har gitt en hel generasjon et spesielt engasjement

Hun var på Utøya under store deler av massakren. Arbeiderpartiets varaordførerkandidat i Kristiansund, Line Hoem, har holdt en lav profil overfor media etter 22. juli. – Ikke alle ønsker å dele skildringene derfra med media, sier hun.

Line Hoem

Line Hoem ber om respekt for at ikke alle som var på Utøya ønsker å snakke for mye om det som skjedde der. Opplevelsene har vært tøffe og ikke alle skildringene vil virke like sunt for alle, sier hun.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

– Det er enkelte ganger godt å få snakke med de som står oss nær om det som skjedde. Slik får vi det ut. Vi får også hjelp fra fagpersonell og kriseteam, sier Line Hoem.

Du har ikke snakket så mye om opplevelsene på Utøya tidligere?

– Jeg har hatt mange tøffe opplevelser på øya. Jeg var der ganske lenge. Jeg har sett ganske mye, som er vondt for meg å snakke om. Jeg tror også det kan være vondt for andre å høre om en del av dette. Slike skildringer er ikke sunt for alle, sier Line Hoem.

– Preger en hel generasjon

Ingenting blir det samme etter massakren den 22. juli. Det som skjedde på Utøya den dagen har satt dype spor i svært mange.

– Dette vil prege oss på den måten at vi kommer til å være med å bestemme i framtida. Vi har fått et helt spesielt engasjement. Vi ble angrepet på det vi trodde på. Vi har mistet mange. Mange av oss kommer til å gjøre dobbelt så mye, sier Line Hoem.

Du vil gjøre det om til positiv energi?

Ja. Vi som var der må gjøre som resten av Norge har gjort. Vi skal vise kjærlighet, åpenhet og arbeide for mer demokrat, sier Hoem.

Da jeg så regjeringskvartalet ble jeg heller sint ....

– Jeg tror det er helt naturlig å bli sint. Jeg ble ikke så sint da. Men i det siste har jeg blitt sint over flere utspill. Og jeg kjenner at det gjør litt godt å være sint også, sier Hoem.

Men du smiler når du sier det ...

– Ja, jeg hadde savnet å være litt sint. Det er jo en naturlig reaksjon, sier hun.

– Vanskelig valgkamp

Midt i sorgen, og etter opplevelser som vil prege henne i lang tid, er Line Hoem klar for å drive valgkamp. Hun sier det blir vanskelig, men også at valgkampen er viktigere enn noensinne.

– Det blir en vanskelig valgkamp for alle oss som var på Utøya. Vi har opplevd en massakre, et angrep på demokratiet vårt. Vi har sett mye, vi har mista mange av vennene våre. Vi sliter nok alle personlig med de opplevelsene vi har hatt. På den måten blir det tøft. Men det er viktigere enn noen gang, så vi kommer nok til å delta alle som kan, sier Line Hoem.

– Men dere kommer litt senere i gang .......

Ja. Men vi er Norges største ungdomsparti. Vi er veldig sterkt ramma, men vi har også mange medlemmer som har behov for å gjøre en ekstra innsats i år.

Føler også du det slik?

– Jeg føler det veldig slik. Jeg har vært med i mange år. Valgkamp har alltid vært artig. Men det har aldri vært viktigere enn i år. Vi mistet venner og kamerater. De trodde på noe. Derfor føler jeg at jeg vil stå på enda litt mer. Jeg forstår enda bedre enn før hvor viktig der er bare å bruke stemmeretten. Dette vil nok også hjelpe meg til å komme meg videre etter det som har skjedd, sier Line Hoem.