Hopp til innhold

- Møreaksen står for tur

- Møreaksen bør bli det neste store vegprosjektet i Møre og Romsdal. Det mener NHO som utfordrer politikerene.

Møreaksen illustrasjon
Foto: TIBE

Det ferjefrie stamvegsambandet skal knytte sammen Romsdal og Sunnmøre via Aukra og Midsund.

Vil ha vekk ferjene

- Når vi nå har fått Vågetunnelen og Tresfjordbrua inn i Nasjonal transportplan må Møreaksen få full oppmerksomhet fremover. Vi må binde byene sammen. Vi må ha kortere pendletid og vi må slippe ferjene over Romsdalsfjorden, sier Ytreberg.

Møreaksen først

Torill Ytreberg

Torill Ytreberg, NHO.

Foto: Trond Vestre / NRK

Møreaksen har vært en av Torill Ytreberg sine fanesaker i flere år. Ferjefrie samband er fremtiden mener hun. Og det er Møreaksen som topper listen. Et samband som vil binde sammen Romsdal og Sunnmøre. Kostnadene er skyhøye, men den samfunnsøkonomiske gevinsten er stor. Og det er særlig to fordeler: Ferjefritt betyr raskere varetransport. Og det betyr at flere mennesker kan bo ett sted og jobbe et annet.

Utfordrer politikerne

Torill Ytreberg mener det er på tide å utfordre politikerne for å få på plass Møreaksen.

- Dette må på plass. Vi kan ikke holde på slik vi har gjort i årevis og være avhengige av ferjer. Den tid er forbi, nå vi vi videre, sier Yttreberg til NRK Møre og Romsdal.

Optimisme for Møreaksen

- Politikerne må samle seg

- Skuffende

Spenning om Møreaksen

Samferdselsjubel i Møre og Romsdal

Lettare å byggje ferjefritt

Dyrt og krevende

Å bygge veg er et langt lerret å bleke, jo dyrere jo mer krevende, og Møreaksen vil koste flere milliarder kroner. Kreative løsninger som å øke fergesubsidier og lån med rentekompensasjon vil kunne øke sjansene for denne typen vegprosjekter. Men det kommer ikke av seg selv, politikerne må trykke på, sier Torill Ytreberg. Hun mener det har vært jobbet godt her i fylket.

- Etter at fylket satte ned arbeidsgrupper som arbeider med fjordkryssingene, så har dette fått fart på seg. Det fylket har gjort som pådriver har vært viktig, sier Torill Ytreberg.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL