Hopp til innhold

Truet for sitt homosyn

Tidligere ordfører i Åmot i Hedmark, Åse Grønlien Østmoe, fikk anonyme trusler da hun kjempet for homofiles rett til å adoptere barn. 

Åse Grønlien Østmoe
Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

HØR: - Jeg fikk alvorlige trusler!

Ifølge Grønlien Østmoe kom truslene trolig fra kristne mennesker. Denne uken deltar hun på Kirkemøtet i Øyer i Gudbrandsdalen.

I dag ble det kjent at flere av delegatene på Kirkemøtet skal ha mottatt anonyme trusselbrev.

Anonyme trusler

Grønlien Østmoe forteller til NRK truslene mot henne og familien hennes kom for noen år tilbake.

- Det hendte for noen år siden, da jeg gikk inn for homofil adopsjon. Da fikk jeg beskjed om at nå kunne jeg bare vente meg noe. Det gikk på familien min også. Det var anonyme henvendelser, forteller hun.

Østmoe var den gang nestleder i Senterpartiet. Hun anmeldte ikke forholdene til politiet. Men partiet tok opp saken med stortinget.

- Alvorlige konsekvenser

Ifølge Stavanger Aftenblad er det kristne fundamentalister som truer delegatene på Kirkemøtet, og skriver i flere brev at støtte til homofile vil gi alvorlige konsekvenser.

"Din stemme på årets kirkemøte kan være avgjørende for hvorvidt velsignelsen fortsatt skal hvile over landet vårt", står det i et brev.

I et annet heter det at støtte til "homofile vil ryste kirken, barna, familiene og samfunnsutviklingen i sine grunnvoller".

En tredje brevskriver lover at de som sier ja til homofile prester vil få en hard dom.

Imot homofile

De fleste brevene er sendt til alle delegatene på Kirkemøtet. Nesten alle er sendt fra mennesker som er imot at homofile samlevende skal kunne vigsles inn i kirkelige stillinger, skriver Stavanger Aftenblad.

Jeg opplever noen av brevene som en ren trussel, sier Arne Sigurd Mossige, en av kirkemøtedeltakerne fra Stavanger bispedømme.

Mossige reagerer på at flere av brevene argumenterer med at vår velstand bygger på Bibelens verdier. Han synes det er merkelig at alle bruker sin tid på homofilisaken og at ingen har noe å si i forhold til hovedsaken på Kirkemøtet, nemlig klima.

Vår velstand har brakt skaperverket på randen av katastrofe, og selv om vi kanskje bare har ti år på å redde verden synes likevel homofilisaken å ta all oppmerksomhet, sier Mossige.